На Никулден във Видин грейва кандилникът-кораб

Сподели: 

По традиция на Никулден във Видин грейва кандилникът-кораб, дарен от семейства на рибари през далечната 1827 година. Така беше и тази година. Тържествената програма на 6 декември започна с тържествена света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, която беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия. На службата присъстваха заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, заместник-кметицата на община Видин Борислава Борисова,  председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, както и десетки миряни.
Видинският владика припомни моменти от живота на свети Николай, като призова това да бъде пример, който всички да следваме. „Нека, по застъпничеството и ходатайството на свети Николай, Божията милост и благословение да пребъдва над всички нас“, пожела митрополит Даниил. След това Негово Високопреосвещенство покани представителите на местната и на държавната власт и други официални гости да запалят осемте кандилца в уникалния сребърен кандилник във форма на кораб. „Нека така, както запалихме тези кандилца, през цялата година в сърцата ни да гори пламъкът на вярата и любовта“, пожела Видинският митрополит.
Празникът продължи с Литийно шествие от храм „Св. Николай Чудотворец“ до централния понтон срещу Драматичния театър. Там беше отправена молитва за здраве и благоденствие на жителите на Видин. Ритуално във водите на река Дунав беше потопена икона на свети Николай. След това официалните гости хвърлиха в реката венци в памет на загиналите рибари и моряци.
По традиция, на брега на река Дунав беше раздаден рибен курбан за здраве.
Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков също поздрави жителите на община Видин по случай един от най-хубавите християнски празници. „Повече от 1000 души в нашата община носят името на светеца и днес отправят искрена молитва към него за здраве и благоденствие. Поздравявам всички, които на Никулден честват професионалния си празник, с пожелание да бъдат достойни и честни граждани, успехите им да се множат, а светецът-закрилник винаги да бди над тях! Прекрасен празник желая на именниците в община Видин – нека са изпълнени с вяра, в домовете им да има разбирателство и обич, нека пазят и предават на децата си уважението към народните и православни традиции, за да пребъде българският дух“, пожела видинският кмет.
НИЕ
Повече снимки тук