На пристанище Видин днес акостира първият за сезона круизен кораб

Сподели: 

На Пристанище Видин днес на обяд акостира първият за сезона круизен кораб, плаващ по река Дунав, съобщи дежурният на пристанището. С луксозния кораб Belvedere пристигнаха от Румъния 60 германски туристи, което е 50 процента от капацитета на плавателния съд. Луксозният речен круизен кораб се агентира от фирмата „Балкантурс” ООД и по традиция туристите посещават един от символите на Видин – крепостта „Баба Вида”, и забележителностите на дунавския град и Белоградчик и Белоградчишките скали, каза за БТА дългогодишният екскурзовод Албена Даракчиева.
Слизането на българския бряг от туристите преминава при строго спазване на хигиенните изискванията на Министерството на здравеопазването в условията на извънредната обстановка заради COVID-19 и всички носят предпазни маски, уточни Даракчиева. Туристите след проверка се настаняват по 30 души в луксозни автобуси на фирмата, отново при спазване на 50 процента заетост на местата в тях.
Туристическите пътувания с кораб по Дунав през последните години се превърнаха в хит, като само за миналата година на видинското пристанище акустираха 334 круизни кораба с близо 40 000 чуждестранни туристи, сочи официална справка на Пристанище Видин. За настоящата година бяха заявени в периода 20 март - 20 ноември във Видин да акустират над 400 кораба, но пандемията от COVID -19 преустанови туристическите плавания по река Дунав.