На фаталния петък 13 гласуват вота на недоверие срещу правителството

Сподели: 

В Народното събрание се проведоха дебатите по искания от опозицията вот на недоверие на правителството. Искането бе внесено от БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ и е заради политиката на кабинета „Денков“ в сектор „Енергетика”. Гласуването ще се проведе на 13-и октомври, петък, от 15.00 часа. За да бъде успешен вотът, той трябва да събере минимум 121 гласа „за“. Сметките показват, че формациите, които се подписаха под искането за оставка на властта, разполагат със 72 гласа. 

Спорове, обвинения за опити да бъде унищожена българската енергетика, от една страна, и защита на свършеното до момента от представителите на управляващото мнозинство и на кабинета – така преминаха дебатите днес в пленарната зала по искания вот на недоверие към Министерския съвет. България е на път да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички, произтичащи от това рискове, прочете Искра Михайлова от „Възраждане“ от името на вносителите на проекта на решение. Правителството на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ДПС убива българската енергетика последователно, категорично и неотстъпчиво, смятат и от БСП. От „Има такъв народ“ посочиха, че всички действия и бездействия на управляващите водят до неефективно функциониране на системата и от нетен износител се превръщаме в нетен вносител. 

От своя страна представителите на управляващите, министър-председателят и енергийният министър защитиха предприетите до момента действия в енергетиката, най-вече по плана за възстановяване и териториалните планове за справедлив преход, като се опитаха с аргументи да убедят опонентите си, че посоката и решенията са правилни. Няма и няма да има енергиен апокалипсис, заяви премиерът Николай Денков пред депутатите в края на дебатите. 

Макар настоящият вот на недоверие още да не е минал, следващият вече се задава иззад ъгъла. Ако кабинетът оцелее утре, то от БСП ще започнат събирането на подписи за нов вот на недоверие - с тема „Национална сигурност и отбрана“, който ще бъде внесен през следващата седмица, обяви лидерът на партията-столетница Корнелия Нинова.