Невероятен успех за видински състезатели на световното по самбо

Сподели: 

Невероятен успех за България постигнаха видинските самбисти от Спортен клуб „Бъдин” – самбо и джудо на световното първенство за юноши и девойки до 18 години. Четирима възпитаници на видинския клуб си завоюваха право на участие на спортния форум – Ива Иванова, Гергана Ангелова, Надежда Любенова и Цветомир Иванов. Равносметката от изиграните от тях двубои е повече от впечатляваща – три спечелени медала.
Общо 34 български състезатели взеха участие в световните първенства по самбо за мъже и жени и юноши и девойки до 18 години, които се проведоха от 5-и до 8-и ноември в Нови Сад (Сърбия), като заради епидемичната ситуация двубоите бяха без публика. На 7 ноември дойдоха първите призови места за видински състезатели. Надежда Любенова стана световна вицешампионка в категория до 75 кг., като на финала българската състезателка загуби от рускинята Елена Аленова. Гергана Ангелова в категория до 56 кг спечели бронзов медал. На следващия ден отново състезателкателка на СК „Бъдин” – самбо и джудо завоюва медал за България. Видинлийката Ива Иванова в категория до 52 кг се окичи с бронза. Габриела Кирилова, която е треньорка на момичетата, бе в Сърбия, за да подкрепи своите възпитанички. Веднага след закриването на първенството част от националния отбор на България посети Посолството на страната ни в Белград.
Групата от България бе водена от Георги Юсев, който е председател на родната федерация по самбо. На световните първенства по самбо в Нови Сад българските състезатели се пребориха за общо 11 медала – 1 златен, 2 сребърни и 8 бронзови. Единственият златен медал завоюва Мария Оряшкова, която спечели рекордната шеста световна титла за България в категорията до 80 кг. Мария е и деветкратен шампион на Европа.
Честито на всички медалисти! С пожелания за още по-големи успехи!
МАРИЯНА Герасимова