Новото ръководство на община Видин с нова визия за туризма, културния календар и традиционния панаир

Сподели: 

Международен фолклорен фестивал на дунавските градове от Германия до Украйна – това ще е една от новите прояви в културния календар на община Видин за 2020 година. Под мотото „История, вино и традиции“ ще премине откриването на новия туристически сезон. Това беше съобщено в рамките на пресконференцията, с която ръководството на Община Видин отчете свършеното за първите 100 дни от мандата, а сред засегнатите теми бяха предстоящото в сферата на културата и на туризма, както и бъдещето на видинския панаир.

Видин – желана и предпочитана туристическа дестинация

Един от приоритетите в общинската политика в сферата на туризма е създаването на единен туристически продукт – очаква се той да е факт някъде около средата на месец март, съобщи кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. Той допълни, че един от проблемите е, че съществуващият потенциал не се използва достатъчно активно, като даден пример с туристите, слизащи на видинското пристанище – само малка част от тях посещават видинските забележителност. В тази връзка кметът на Видин съобщи, че предстои среща с представители на двете големи туроператорски фирми, за да се обсъди този проблем.

„Подготвяме среща на 13 март с туроператори, които искат да се запознаят с културно-историческото наследство на Видин и влизане в туристическия сезон през началото на април с темата „История, вино и традиции“, съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности Борислава Борисова.

Културен календар на община Видин 2020

„В изпълнение на управленската програма заложихме и нов разнообразен културен календар с акцент различни фолклорни фестивали“, заяви Борисова. Тя призна, че наличният бюджет за култура е недостатъчен за големите планове на общинското ръководство, затова се водят разговори за подкрепа от страна на Министерство на културата.

„В бюджета за първи път бяха включени фонд „Култура“ и фонд „Младежки дейности“, пред които ще могат да кандидатстват организации и институции“, припомни заместник-кметът по хуманитарните дейности. Борисова уточни, че се предвижда кандидатстването за финансиране чрез тези фондове да бъде през април. Фондовете не са с голям размер, но се поставя едно добро начало чрез стартирането на този иновативен финансов механизъм, обясни заместник-кметът.

Борисова съобщи, че вече е изяснена концепцията за едно ново събитие в културния календар на община Видин – Международен фолклорен фестивал на дунавските градове от Германия до Украйна, вече е започнало и изпращане на покани към евентуалните участници. Има различни идеи за нови фестивали – включително за духова музика и за театър и кино, повдигна малко завесата кметът д-р Ценков.

Бъдещето на видинския панаир

Мястото, където в предходните години се провеждаше панаирът – в района на „Баба Вида“, е удобно, но е малко, коментира кметът на Видин. Той изрази мнение, че по-добри възможности дава предишната локация – парк „Нора Пизанти“. „Там има достатъчно място и за паркоместа. Но трябва да оформим, оградим, озеленим“, обясни градоначалникът. Д-р Ценков допълни, че определянето на място за провеждане на подобни прояви трябва да залегне включително в общия устройствен план на Видин, който предстои да бъде изработен.

„Този вид панаир на мен лично не ми харесва. Може да има и такъв вид панаир – с хапване, с пийване, с музика – това не е лошо. Но моята и на екипа идея е да възстановим международния видински панаир под егидата на министъра на икономиката, да поканим от съседните държави винарите, търговско-промишлените палати, занаятчиите – всички, които имат възможност да покажат собствените си производствени възможности“, обясни кметът на община Видин.

„Убеден съм, че Видин може да има друга съдба. Видин може да се превърне в един от новите културно-исторически и туристически центрове в България и на Балканите. Защото Видин е съизмерим с Пловдив, Велико Търново, Варна, София… Не само защото е бивша столица на България, а защото красотата и достолепието на Видин са значими“, заяви д-р Цветан Ценков.

НИЕ