Новото служебно правителство встъпи в длъжност

Сподели: 

Новото служебно правителство положи клетва, назначено с президентски указ от днес. В 11 часа ще започне и първото му заседание. 

„В този сложен момент за цялото общество, изборът ми отново е върху вас“, заяви президентът Румен Радев.„Сблъскахте се с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановя държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време“, обърна се държавният глава към назначените от него министри.И ги предупреди: „Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт."
Държавният глава благодари за работата през първия мандат на служебното правителство.
Президентът отчете, че по време на мандата на е бил постигнат "рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица".

Министър-председател в кабинета отново е Стефан Янев. На церемония в сградата на президентството, на която беше представена структурата и състава на правителството, Янев благодари на президента Радев за доверието и оценката на свършеното от служебния кабинет.

Кирил Петков и Асен Василев не влизат в новия състав на правителството. Очаква се те да станат част от бъдещ политически проект, с който да участват в следващите парламентарни избори.