Нов покрив до юни ще има читалището в монтанското село Липен

Сподели: 

Около 115 хиляди лева инвестира Община Монтана в ремонт на покрива на читалище „Пробуда 1926“ в село Липен, съобщи кметът Златко Живков. Ще бъде подобрена и осветителната мрежа в двора, където освен сградата на културното средище е и местната църква „Света Троица“. „Липненското читалище е едно от най-активните на територията на общината и ще направим всичко хората спокойно да се събират тук“, заяви кметът Живков.
„Много сме доволни, страхотен ремонт“, заяви секретарят на читалището Фиданка Антова. „Ние се стараем да поддържаме вътрешните помещения, работим и със собствени средства, с дарения на хората от селото. Участвахме с проект и направихме фолклорна работилница. Сега отново ще кандидатстваме с проект пред Министерството на културата за ремонт на сцената. Имаме два танцови състава, певческа група. През 2021 година участвахме в 12 фестивала и имаме 12 златни медала. Нашите народни хора са признати за живи човешки съкровища“, с гордост разказа Антова.
Ремонт се прави и в още три читалища на територията на община Монтана. Подменя се покрива и на читалището в Николово. В съседното село Долно Белотинци се обновява фасадата и се сменя дограма. Втора година продължава ремонтът на читалището на село Габровница. След покрива и фасадата, сега се ремонтират салонът и амфитеатрално разположените места за публиката. „Всички ремонти на читалища в община Монтана, включително и най-мащабният – на читалище „Разум“ в града, ще приключат до края на юни“, заяви кметът Златко Живков.