Нов храм в Долна Рикса

Хората от селото влязоха на Архангеловден в Божия дом
Сподели: 

Хората от село Долна Рикса в Монтана влязоха на Архангеловден в нов храм, наречен на Архангел Михаил. Видинският митрополит Даниил освети Божия дом, посветен на пазителя на душите и бореца против злото свети Архангел Михаил. Православните християни празнуваха в църквата събора на вожда на небесните сили.
„Изключително съм доволен, че на това място в центъра на селото изградихме поредния храм в общината“, заяви кметът на Монтана Златко Живков. Той обясни, че е на една крачка от амбицията си да изгради църкви във всичките 23 села. Последната от тях ще бъде осветена следващата година в село Крапчене.
Първата копка на храм „Свети Архангел Михаил“ бе направена преди две години. Двама са големите дарители за богоугодното дело. Това са Николай Калистратов и Надко Наков, съобщи кметският наместник на село Долна Рикса Любомир Ангелов. С по-малки суми се включили и други християни.
Църквата притежава и земята около храма, също след дарение. Теренът е 10 декара. Той е почистен от общинските служби и предстой пак от тях да бъде направена хоризонталната планировка, да бъде оформен парк и направена детска площадка.
Съвсем скоро ще бъде направена и първата венчавка в новия храм, похвали се Ангелов. Всяка неделя вратите на храма ще са отворени за богомолци, а свещеникът, които ще ги води по пътя на Истината е отец Славейко.