Обвинения за натиск върху съветници прозвучаха в ОбС – Видин

Сподели: 

Със словесен сблъсък между председателя на Общински съвет – Видин Генади Велков и председателя на групата на съветниците от БСП Димитър Велков започна в петък (27 май) заседанието  на видинския местен парламент. Двамата си размениха взаимни обвинения за натиск върху общински съветници, а явно със същия въпрос ще се занимава и българската прокуратура.

Повод за сблъсъка бе декларация на групата съветници-социалисти, която Димитър Велков прочете от трибуната на ОбС: „От днешното заседание на ОбС – Видин, общинските съветници социалисти във Видин, ще намалеят с един. До това решение на групата на БСП се стигна трудно, но честно и прозрачно. Общинският съветник Калоян Борисов, избран с листата на БСП, в разрез с предизборната ни програма и решенията на групата, негласно стана част от управляващото дясно мнозинство и да подкрепя и гласува решенията на шайката на ГЕРБ и СДС в община Видин и предложенията на кмета Цветан Ценков. А някои от тези предложения, като тегленето на милиони кредити, многократното увеличение на данъци и такси, както и приемането на бюджета на ГЕРБ и СДС, в който не пожелаха да отделят поне 200 000 лв. за изнемогващата видинска болница, са в сериозен ущърб на гражданите и то в условия на икономическа рецесия, КОВИД-криза и безработица. Използването на семейни и други зависимости от шайката на ГЕРБ и СДС и по-специално от кмета Ценков и председателя на ОбС Генади Велков, за да гарантират мнозинството си и да прокарват интересите си, е ясен показател за тяхната същност. Те доскоро управляваха със същите силови похвати и държавата, като всичко това ни кара да си спомним едни отдавна забравени мутренски времена“.

Декларацията провокира председателя на ОбС – Видин също да вземе думата, за да заяви, че за времето, в което е част от местния парламент, не му се е случвало да става свидетел на такава наглост. „Моля г-н Велков, ако не аз ще го направя, да сезира Прокуратурата. Аз ще бъда свидетел какъв натиск и какви заплахи се отправиха миналия път към г-н Борисов, защото той реши да гласува бюджета. Това за „мутренските“ ще го отмина с мълчание, защото едни други приличат на мутри и се занимават с мутренски въпроси. Когато пуснете в Прокуратурата сигнала, ако не аз ще го направя, ще свидетелствам и как един друг съветник от Вашата група заплаши един съветник от Вашата група с, цитирам, „ще те смачкам“, защото си е позволил да гласува предложение. Можете да включите и как един съветник от Вашата група разруши част от исторически паметник – нещо, за което писахте срещу мен. Взех думата, защото подобно нахалство никога не се е случвало – да плачеш за болницата, когато си направил стачка в болницата, в резултат на което над 300 000 лв. годишно не влизат в болницата, а влизат в частната хемодиализа, е, пак казвам, наглост“, заяви председателят на ОбС.

Последва нова размяна на реплики. Димитър Велков каза, че сигналът вече е внесен в Прокуратурата. А Генади Велков му отговори, че очаква с нетърпение да бъде извикан, за да свидетелства.