Обвиняемият за трафик на 400 кг хероин през Дунав мост 2 е невинен

Мъжът възнамерява да съди държавата за продължилия пет години съдебен ад
Сподели: 

Преди пет години бе обявено, че е заловено рекордно количество наркотици в района на Дунав мост 2 при Видин. Става въпрос за 400 кг хероин, открити в ТИР. Водачът на превозното средство – Кирил Милков, е задържан, а в последствие срещу него са повдигнати обвинения за контрабанда на наркотика, оценен на около 20 милиона лева. Пет години и две съдебни инстанции по-късно Милков е окончателно оправдан. Фактите разказа служебният защитник на мъжа – Славяна Младенова, на пресконференция, в която участва и самият Кирил Милков.
Откриването на наркотика
Фактологията е следната. Наркотикът бил в пакети, укрити в теракотени плочи. Товарът пристигнал в България от Иран през Турция, след което е разтоварен в български склад, претоварен в български ТИР и така поема към Дунав мост 2, на път за Холандия. На граничния пункт българските гранични и митнически служители извършват физическа проверка на товара. При нея е открит наркотикът. Шофьорът – Кирил Милков, е задържан, а по-късно и обвинен в контрабанда.
Водачът на товарния камион разказа, че не трябвало да пътува със злополучния ТИР. Тъй като обаче обичайно караният от него товарен автомобил бил от доста време в сервиз, което се отразило на приходите му, решил да поеме този курс с чужд влекач. Титулярният шофьор на ТИР-а нямало как да пътува, защото детето му влизало в болница. „Идвам на Видин – знаете какви колони стават, видях, че няма да мога да вляза в Румъния в рамките на работния ми ден. Спирам на Дилижанса, отивам на сутринта – чакат ме митнически инспектори. Питат ме какво карам – казах им“, разказа Милков. Обясни, че товарът бил във фабрично пакетирани палета, чемеросани, стречовани. Когато при проверката бил открит наркотикът, Милков оказал пълно съдействие. Категоричен е, че нямал представа за укрития хероин.
От обвиняем до невинен: пет години ходене по мъките
Адвокат Младенова обясни, че Окръжна прокуратура – Видин повдигнала обвинение срещу мъжа, че направил опит да пренесе през българо-румънската граница високорисково вещество – хероин. За това престъпление Кирил Милков е заплашен от затвор от 15 до 20 години и глоба от 200 хиляди до 300 хиляди лева. „Досъдебното производство се проточи повече от две години, след многократни продължавания на срока за приключване. Първите 10 дни Кирил прекара във видинския арест и в един от софийските. По същия модел продължи и съдебната сага: с 15 съдебни заседания, 4 от тях пред видинския Окръжен съд и 11 – пред софийски Апелативен съд“, разказа адвокат Младенова. Служебният защитник допълни, че на 19 февруари 2020 година видинският Окръжен съд постановява оправдателна присъда. Тя е протестирана от Окръжна прокуратура – Видин и делото продължава на втора инстанция в Апелативен съд – София. Повече от две години по-късно и горната съдебна инстанция потвърждава оправдателната присъда.
Кирил Милков възнамерява да съди държавата
„Простата аритметика показва, че близо пет години Кирил Милков беше обвинеям и подсъдим. През тези години на него му е наложена забрана да напуска България и той не може да упражнява професията си на международен шофьор. Принуден е да започне работа в друга фирма като шофьор – на минимална работна заплата. Разбираемо е, че живее изключително бедно и е на ръбът на оцеляването“, обясни адвокат Младенова.
Годините ходене по съдилища струват скъпо на Кирил Милков и в здравословно отношение. В следствие на стреса от преживяното у него се отключват хронични заболявания – хипертония, псореазис и диабет. „Считаме, че държавата, в лицето на прокуратурата, следва да понесе отговорност за неоснователните и недоказани обвинения. За целта подготвяме предявяването на иск за обезщетение за нанесените материални и нематериални щети по смисъла на Закона за отговорността на държавата и общините“, заяви адвокат Младенова.
НИЕ