Обединение и общи усилия в името на развитието на Видин и Северозапада

Сподели: 

След подписването на споразумението за общи политически действия областният координатор на ГЕРБ – Видин Владимир Тошев и председателят на СДС – Видин Генади Велков коментираха перспективите пред развитието на региона, както и ситуацията във Видинския общински съвет. Двамата бяха категорични – необходимо е обединение и общи усилия в името на развитието не само на Видин, но и на Северозапада.
„Имаме огромен шанс да изпълним това, което сме записали и в споразумението, и в програмата. И като последно потвърждение е събитието, на което вчера присъствахме аз и кметът на община Видин по лична покана на премиера Борисов, който в района на Мездра извърши, заедно с министъра на регионалното развитие, инспекция как напредва строителството на скоростния път“, коментира областният координатор на ГЕРБ. Владимир Тошев се извини за неудобствата и затрудненията, които пътуващите по маршрута от Видин за София ще изпитат заради въведената във връзка със строителството организация на движението. Тошев призова шофьорите да бъдат внимателни и да проявяват търпение.
„Сбъдва се една мечта на жителите на област Видин. Това е и един шанс за развитие на региона ни с ускорени темпове. И министърът на регионалното развитие, и премиерът потвърдиха, че до края на лятото започва физическата работа по изграждане на участъка Ружинци – Видин, който е с магистрални габарити“, подчерта Владимир Тошев.
Този изключително важен за нашия регион инфраструктурен проект вече е необратим факт, категоричен беше областният координатор на ГЕРБ. „Това е един шанс, който не трябва да изпуснем и аз призовавам кметовете, които трябва да бъдат най-активни, да работим паралелно – да подготвяме общините и областния център за момента, в който магистралата ще стане готова. Така че, моля Ви, търсете инвеститори, така че паралелно със завършването на магистралата ние да имаме готовност да стартираме и изграждане на предприятия, на туристически обекти, за да съживим нашия прекрасен край“, призова Тошев. „Ако всички заедно се обединим, както сега си стиснахме ръцете с г-н Генади Велков, тогава ще имаме шанс“, отбеляза областният координатор на ГЕРБ.
Владимир Тошев сподели обаче, че в община Видин се случват неща, които трябва да се пример какво не трябва да се прави, ако целта е Видин да върви напред и да се развива. „Имаше един обществен дебат, много остър, включително в ОбС – Видин, за настаняването на работниците, които изпълняват газопровода, за около 9 месеца на наша територия. Поради, според мен, чисто користни, чисто егоистични цели и намерения – и на съветници, и на някои бизнесмени – хората, които ще работят по проекта, са настанени в Монтанска област. 900 човека в продължение на девет месеца щяха да спят във Видин, щяха да се хранят във Видин, щяха да пазаруват във Видин, и щяха да харчат голяма част от заплатите си тук“, отбеляза Владимир Тошев, като допълни, че този шанс е бил пропуснат.
Генади Велков, който е втори мандат председател на Общинския съвет във Видин, коментира на свой ред, че сякаш целта на част от общинските съветници е във Видин нищо да не се случва – както са направили всичко възможно да не се случи настаняването във Видин на стотиците работници, ангажирани с изграждането на газопровода.
„Само преди няколко мандата един кмет извеждаше като мото „Тук ще има мост“, след това каза – мост ще има, трябва и университет. Сега има мост, имаме университет – филиал на един от най-добрите български университети, във Видин има вече над 650 студенти, тази година ще се дипломират първите бакалаври. След две-три години ще имаме и много по-добър, по-бърз път. Видин се развива. Просто трябва да повярваме в себе си, да повярваме, че тук има бъдеще и да работим за Видин“, отбеляза Генади Велков.
НИЕ