Обич за България

Във Видин е подредена изложба с рисунки на деца от българските неделни училища в чужбина
Сподели: 

Изложба с рисунки на деца от българските неделни училища в чужбина беше открита днес (7 януари) във Видин. Експозицията, озаглавена „Обич за България“, е подредена в една от залите на Музей „Кръстата казарма“. Изложбата ще премине през цялата страна, като във Видин тя беше официално открита от началника на Регионално управление на образованието (РУО) Веселка Асенова и заместник-кметът на общината Борислава Борисова, а на събитието присъстваха десетки видински ученици със своите преподаватели.
„Тази изложба показва как децата, които живеят заедно със своите семейства в чужбина, си представят България и каква искат да бъде родината им“, отбеляза при отриването на изложбата началникът на РУО – Видин Веселка Асенова. Тя подчерта, че инициативата за тази изложба, осъществена със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина, е израз на дългосрочните съвместни усилия за създаване, подкрепа и популяризиране на дейността на българските неделни училища и за съхраняване на националното самосъзнание на младите българи зад граница. „Надявам се в тази изложба всеки да успее да открие това, което е България и за самия него“, сподели Веселка Асенова, като изрази надежда, че и останалите видински ученици, а и гражданите на Видин ще посетят и разгледат изложбата и ще „видят“ България през очите на българчетата, живеещи далеч от Родината.
Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова също приветства инициативата за пътуващата изложба. „От името на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков и лично от свое име искам да изкажа благодарност към организаторите – Министерство на образованието, Асоциацията на българските училища в чужбина, Регионално управление на образованието, както и на домакина – Регионалния исторически музей, за осъществяването на тази изложба тук, в нашия град, в едно значимо за Видин място, каквото е „Кръстатата казарма“, каза Борислава Борисова. Тя също подчерта, че е необходимо да се отдаде дължимото на българските неделни училища в чужбина, превърнали се в места, запазващи българщината и нашите традиции и възпитаващи българските деца в родолюбие и пожела успех на изложбата.
След откриването на изложбата учениците разгледаха творбите на своите връстници, посещаващи българските неделни училища зад граница. Рисунките, 60 на брой, показват какво е България за българчетата, живеещи в чужбина със своите семейства. Емблематични паметници, възрожденски къщи, природни пейзажи, елементи от българския фолклор са само част от нещата, които могат да бъдат видени на рисунките.
Изложбата „Обич за България“ ще остане във Видин до 17 януари.

 


НИЕ