Областната епизоотична комисия проведе заседание

Сподели: 

Днес, 23 септември, под председателството на областния управител Момчил Станков се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. То бе свикано във връзка с регистрирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете на територията на с. Александровац, Република Сърбия. На заседанието присъстваха представители на Областна дирекция по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция, Областната Дирекция на МВР, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Териториална дирекция „Национална сигурност“ - Видин.
Началникът на отдел „Здравеопазване“ в ОБДХ д-р Велков представи обобщени данни за епизоотичната обстановка по отношение на АЧС на територията на страната и в област Видин. Той анализира ситуацията в страна като „спокойна“ по отношение разпространение на АЧС при свине, отглеждани в индустриална и домашна среда. Д-р Велков отбеляза, че от началото на 2020г. няма случай на положителна проба за вируса при домашно отглеждани животни, а 1470 броя са потвърдени при диви прасета. „Ежедневно се следи информационната система за разпространение на болестта на територията на Европа. Там са подадени и два случая в Сърбия, като единия е за АЧС при домашно отглеждани животни в с. Александровац, а другия е за положителна проба от диво прасе“, информира ветеринарният специалист. В тази връзка от ОДБХ са сформирани екипи, които са обходили четирите села, намиращи се в близост до с. Александровац, Република Сърбия. Ветеринарните специалисти са посетили всички регистрирани обекти за отглеждане на свине в селата Делейна, Ракитница, Косово и Раброво. „Отрицателни са пробите за АЧС, които се вземат по процедура при регистрацията на животновъдни обекти в четирите населени места“, допълни д-р Велков и отбеляза, че към момента в Областната ветеринарна служба няма данни за смъртност на животни в населените места, които са в близост до границата със Сърбия.
На заседанието бе взето решение да се проведе инструктаж на председателите на ловни дружинки за повишено внимание в пограничния регион във връзка с разпространението на чума по свинете.
По отношение регистрация на животновъдните обекти за отглеждане на животни за лични нужди стана ясно, че подадените до момента заявление са около 1600. Ветеринарите специалисти отново апелират за по-голяма активност при регистрация на стопанства.
Областна пресслужба