Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания проведе заседание

От декември досега са констатирани три случая на АЧС при диви свине във Видинско. Няма нов случай при домашно отглеждани свине
Сподели: 

Днес, 14 януари, под председателството на областния управител на Видин Албена Георгиева се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. На заседанието бе обсъдена актуалната епизоотична обстановка в страната и в областта, както и предстоящите дейности във връзка с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на област Видин.

Регистрираната през 2019 г. заразна болест по свине продължава да поддържа високи темпове на разпространение и през 2020 г., стана ясно от данните за епизоотичната обстановка в страната, представени от директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Видин (ОДБХ). „Инфекцията по свинете, продължава да се проявява както при домашните, така и при дивите свине. От началото на годината в България са регистрирани 5 огнища, в които са засегнати над 39 000 свине на територията на областите Шумен, Варна, Габрово и Сливен. Интензитетът на заразата продължава да се поддържа във високи нива, особено за областите от северна България, поради близостта с Румъния“, каза д-р Данков. По отношение разпространението на заразата в нашата област, ветеринарният специалист информира, че от началото на месец декември досега са констатирани три случая на АЧС при диви свине. Директорът на ОДБХ-Видин допълни, че няма нов случай на АЧС при домашно отглеждани свине. „Отрицателни са и контролирано взиманите проби от свинекомплекса в гр. Дунавци“, отбеляза директорът на ветеринарната служба.

„С цел разпределение на дейностите за борба с болестта между всички ангажирани държавни, местни и неправителствени структури, Министерството на земеделието, храните и горите изготвя план за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС в Република България през 2020 г. Предстои планът да бъде разгледан на заседание на Централния епизоотичен съвет и одобрен от Министерски съвет“, отбеляза областният управител Албена Георгиева.

Областна пресслужба