Областните управители на Видин, Враца и Монтана депозираха оставките си

Позицията на Министерски съвет: Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно
Сподели: 

Областните управители на Видин – Огнян Асенов, Монтана – Валери Димитров, и Враца – Георги Митов, депозираха по-рано днес пред Министерския съвет заявления за освобождаване от длъжност. 
„Като областен управител в мандата на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, изпълнявах отговорно и добросъвестно задълженията си в интерес на гражданите на област Видин и спазвайки законите на Република България.
Надявам се следващият Областен управител на област Видин да работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава“, се казва в заявлението на Огнян Асенов.
„Чест и почитания за всички. Никой не ме е обидил или задължил да напусна. Причините за решението ми са изцяло лични“, обяви на свой ред Валери Димитров, областен управител на Монтана. Заедно с него оставка депозира и заместника му Кирил Делев. 
В заявлението си губернаторът на Враца Георги Митов декларира, че през периода в който е заемал длъжността областен управител в служебното правителство на Гълъб Донев, стриктно е изпълнявал служебните си задължения в съответствие с българското законодателство, ръководейки се от законните права и интереси на гражданите, и развитието на област Враца.
Освен областните управители на трите северозападни области, оставки хвърлиха и губернаторите на други области. Ситуация, която от правителството на акад. Николай Денков определиха като опит за саботаж. 
„Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт“, се посочва в разпространено до медиите съобщение от пресцентърана Министерския съвет. От там допълват, че областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др. 
От правителствената пресслужба информираха, че постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.