Областният координатор на ГЕРБ Владимир Тошев с коментар за резултатите от местните избори във Видинско

Сподели: 

Местни избори 2019 г. са може би най-тежките от гледна точка на начин на действие на политическите сили и задкулисните играчи. Това заяви народният представител и областен координатор на ГЕРБ във Видин Владимир Тошев. „Казвам това с цялата отговорност и опита, който имам вече от повече от 12 години, прекарани в политиката“, каза за вестник „НИЕ“ Тошев.

Въпреки това той сподели, че изборните резултати му дават надежда, че хората израстват като граждани и осъзнават, че съдбата на всеки човек зависи от самия него. Такава надежда областният координатор на ГЕРБ вижда в

победата на изборите за кмет на община Брегово.

„В Брегово с много работа, с позитивна кампания, която беше в противовес и антипод на кампанията на нашите опоненти от БСП и многомандатния кмет Милчо Лалов, успяхме да постигнем нещо, което не е постигано след 9 септември 1944 година – там имаме и нов кмет, Илиян Бърсанов, който беше издигнат от ГЕРБ, както и председател на Общинския съвет, също от ГЕРБ. Надявам се противодействието от страна на администрацията да е завършило с деня на балотажа“, коментира Владимир Тошев.

Той изрази

задоволство и от постигнатите победи на кандидатите за кметове в общините Ружинци и Бойница.

В Бойница Анета Генчева беше единственият кандидат и резонно ще управлява за четвърти пореден мандат. Тошев отбеляза, че в Бойница на изминалите избори имаше и друг парадокс – там всички кандидати за общински съветници, включени в листите на останалите партии, били осем, при 11-членен Общински съвет, така техният сумарен брой не е достатъчен дори да запълни местния парламент. Според областния координатор на ГЕРБ липсата на практика на опоненти на ГЕРБ в община Бойница се дължи на добрата работа на Анета Генчева и ръководената от нея администрация и на полаганите грижи за населението.

„Друго, което ме обнадеждава, че хората помъдряват и действат политически зряло, е фактът, че в община Ружинци, където през 2015 година успяхме да вземем изборната победа с изключителни усилия, сега имаме победа на Александър Александров на първи тур и абсолютно мнозинство в Общинския съвет със 7 от 11 общински съветници, и то с пълно отсъствие на представители на БСП“, подчерта областният координатор на ГЕРБ.

Като „добра“ Тошев определи победата на кандидата на ГЕРБ в община Чупрене.

„Един много сериозен и уважаван мъж – Анжело Добричов, успя да се пребори с кандидата на БСП. Аз винаги съм давал Чупрене за пример – дори когато Ваньо Костин управляваше, като една добра община, подредена, без финансови и инфраструктурни проблеми. Надявам се да продължи да върви нагоре. Ще видим какви са перспективите за изграждане на ски зона на Миджур – ако успеем да задвижим напред проекта, ще бъде много добре за целия регион“, заяви областният координатор на ГЕРБ.

Той коментира и, по думите му,

трудните победи, постигнатите от кандидатите на ГЕРБ в община Ново село и община Кула.

„Различни са причините за това на двете места. В Ново село за Общински съвет постигнахме категорично мнозинство, но там може би хората имат претенции към управляващия вече четвърти мандат общината Георги Стоенелов. Но считам, че нещата ще се подредят и ще продължат напред“, отбеляза Тошев. „В Кула се случи нещо, което изненада всички ни – контролиран вот, за пръв път в общината“, допълни областният координатор на ГЕРБ. „Там на балотажа бяхме отново срещу БСП, но БСП в нов формат – бяха дошли от извън Кула хора, които се намесиха рязко, влязоха, ако използваме спортната терминология, с „бутонките напред“, и доста ни изненадаха. Успяхме все пак да убедим жителите на общината, че всичко зависи от тях и че това, което им се предлага еднократно, няма да им стигне за следващите четири години“, посочи Тошев.

Тежко и мъчно ми е за загубите, които понесохме в Грамада, Макреш и Белоградчик“,

сподели Тошев, като допълни обаче, че на тези три места ситуациите са коренно различни. „В Грамада един силно контролиран корпоративен вот, с изключително силно мотивиране на хора, които не знаеха за кого гласуват. На тези хора в Грамада ще кажа: „За ваша сметка е. Предполагам, че това, което сте получили, вече сте го забравили, а до следващите избори има още четири години“, отбеляза Тошев.

Той допълни, че макар в Макреш кандидатът на ГЕРБ да не спечели, все пак изборните резултати дават основания за надежда, че статуквото може да бъде разрушено. „Болно ми е, че вътрешни ежби не дадоха възможност на втория тур да се представим така, както се очакваше, и загубихме с несъществена разлика. Но има шанс, има надежда. Не знам новоизбраното ръководство, което и преди изборите управляваше Макреш и в общината нищо не се случи, какво ще е в състояние да направи. Но има надежда за бъдещ пробив“, коментира областният координатор на ГЕРБ.

Според него, в Белоградчик донякъде от ГЕРБ сами са си виновни за загубата, защото не са потърсили по-широка коалиция, с която да участват. „Имахме добри кандидати и за листата за общински съветници, и за кмет, но Борис Николов е изключително силен, той е индивидуален играч, а и там се намесиха ДПС, в явна коалиция“, отбеляза Тошев.

Загубихме община Димово, но загубихме от „наш“ човек,

защото сегашният кмет на Димово в по-предния мандат беше председател на Общинския съвет в Димово от ГЕРБ“, коментира областният координатор на ГЕРБ.

Владимир Тошев обърна внимание на

партийната победа, постигната за листата за общински съветници на ГЕРБ в община Видин

– партията е първа политическа сила в Общинския съвет на Видин и има трима съветници повече в сравнение с предходния мандат. „Тежка загуба за досегашния кмет Огнян Ценков. Ние правихме анализ в понеделник (18 ноември – бел. на „НИЕ“) – той не беше съгласен с изводите, които аз направих от кампанията, но в края на краищата мнозинството от общинските ръководители си казаха думата“, коментира областният координатор на ГЕРБ.

Тошев изрази мнение, че

предизборната кампания за кмет на община Видин е била изначално сбъркана,

допуснати са три сериозни грешки, които нямало как да бъдат преодолени. „Първо той се дистанцира от старите членове на Политическа партия ГЕРБ, потърси нови лица – в това няма нищо лошо, стига те да знаят как се провеждат успешно избори и какво трябва да се цели в изборите, а не да гъделичкат собственото си его. Второ, не потърси съдействие от националния ни партньор СДС и в крайна сметка загуби точно от него. И трета причина – цитирам президента Плевнелиев, който посочи Благоевград и Видин като общини, където няма никакво увеличение на работните заплати и няма разкрито нито едно работно място от по-значим инвеститор. Няма как да бъдат заблудени хората с каквито и да било други постижения, след като тези две неща са факт“, отбеляза Тошев.

„В резултат на загубата си първо като кандидат за кмет на община Видин, след това и като кандидат за председател на Общинския съвет, знаем, че Огнян Ценков успя да се класира трети… И както казах и на областното заседание, от листата, която той еднолично е подреждал, половината хора не гласуваха за него. Та той онзи ден заяви на областното съвещание пред всички, че се оттегля от политическа дейност и подава оставка като общински ръководителВ крайна сметка може би това е правилното решение, защото оттук-нататък

трябва да се върви към преодоляване на негативите резултати – не от загубата на изборите, а от последните действия, които се случиха във видинската общинска организация.

Иначе останалите 10 общински организации в област Видин са в добро състояние и аз благодарих на хората за съвместната работа“, заяви Владимир Тошев.

Той успокои жителите на община Видин, че резултатът от изборите за кмет няма да доведе до спиране на подкрепата от страна на Правителството. Тошев също така увери, че ще помага и съдейства на новоизбрания кмет, когато е необходимо. „Работил съм добре с Румен Видов, който беше кмет на ГЕРБ, но до средата на мандата му, когато разбрах, че той просто няма интерес да управлява общината, и няма желание. Работил съм добре и с Герго Гергов, когото лично съм водил и при премиера Борисов, и при тогавашния министър Дянков, и при други министри в тогавашния Кабинет – след това и той пое по пътеки и извърши действия, които са доста далеч от моите разбирания. Но дори и тогава не съм пречил, единствено се разграничихме от тези действия.

С д-р Ценков се познавам доста отдавна и мога да заявя, че ще работим заедно, ще го подкрепям

във всичките му действия, стига те да са в унисон с това, което сме говорили със СДС на национално равнище, което сме говорили след изборите във Видин като идейна програма за развитие на общината до 2023 година“, увери Владимир Тошев.

Той допълни, че д-р Цветан Ценков и премиерът Борисов също се познават от доста отдавна. Тошев припомни, че на националната среща на ГЕРБ след изборите присъства и д-р Ценков в качеството си на кмет, издигнат от партия СДС, с която ГЕРБ има споразумение за партньорство. „Освен това д-р Ценков беше първият кмет, когото г-н Борисов спомена по име от трибуната, казвайки: „Докторе, къде си? Ето един човек, който отново се появява в политиката, успя да победи“ и т.н.“, разказа областният координатор на ГЕРБ.

Продължавайки темата за местните избори, но вече за следизборната ситуация,

Владимир Тошев коментира отправените в национален ефир обвинения към областното ръководство на ГЕРБ във връзка със случая със стрелбата по стъклото на автобус, собственост на кандидатката за общинска съветничка в община Видин от листата на ГЕРБ Янита Каменова. Тошев също така коментира и ситуацията в община Ново село, където новоизбраният председател на Общинския съвет Иво Вергилов също заяви, че му е указван натиск от страна на висшестоящи в ГЕРБ. „Двата случая са различни. Но ако и в двата наистина става въпрос за вандализъм, аз категорично го осъждам“, заяви областният координатор на ГЕРБ.

„В Ново село Иво Вергилов беше включен в листата за общински съветници на шесто място, което за него беше крайно неудовлетворително, но в крайна сметка това е колективно решение на местната организация. Желая му успех. Нека да видим как ще се справи като председател на Общинския съвет в Ново село. А надупчените му гуми се оказаха дело на едно момче, което, доколкото разбрах, е с проблемно поведение. Нищо политическо няма в случая“, заяви Владимир Тошев.

„По отношение на Янита Каменова, с нея се запознах скоро. Само във Видинска община ГЕРБ има около 1700 членове, в областта броят им е над 2300. Тя е най-обикновен редови член на Политическа партия ГЕРБ – ако има в случая нещо на политическа основа, едва ли тя е най-видният член на ГЕРБ, към когото подобни действия биха били насочени. Ако се докаже, че наистина е изстрел, трябва да се намери извършителят и да се види кой го е подбудил, ако въобще има някаква поръчка – доколкото обаче в общественото пространство изтича информация от разследването на МВР, първо не е изстрел с пушка или друго огнестрелно оръжие, а е стреляно с камъче с прашка“, обясни областният координатор на ГЕРБ.

„Премиерът Борисов посочи в своя анализ, че в сравнение с 2015 година ГЕРБ има 100 общински съветници повече, което е чисто партийният вот – аз с гордост мога да кажа, че от тези 100 съветници за цялата страна 14 са от Видинска област. 10 общински кметове повече постигна ГЕРБ на национално ниво, една от тези бройки също е благодарение на резултата на партията във Видинска област. Това е гордост лично за мен и удовлетворение за свършената работа в цялата област“, заяви Владимир Тошев в заключение.

НИЕ