Областният управител Албена Георгиева почете паметта на жертвите на комунистическия режим

Сподели: 

На 1 февруари в Мемориала на жертвите на комунизма във Видин, областният управител Албена Георгиева почете паметта на жертвите, загинали в борбата против комунистическия режим. С поклон паметта им почетоха още членове на Съюза на репресираните от комунизма, както и роднини и потомци на жертвите. Архимандрит Самуил отслужи кратка заупокойна молитва.
„На днешната черна за страната ни дата, отдаваме почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.  От 1945 година досега датата 1-ви февруари остава в историята ни с най-масово произнесените смъртни присъди на противоконституционния Народен съд. Поклон пред паметта на всички жертви“, каза областният управител Албена Георгиева.
Пламена Вълчева, председател на Съюза на репресираните във Видин отбеляза, че през 2011 година първото правителство на Бойко Борисов въвежда Деня за почит към жертвите на комунистическия режим и припомни исторически факти, свързани с изпълнението на смъртните присъди. „Нека сведем глава пред саможертвата, пред борбата за демокрация и свобода“, каза Вълчева.

На 1 февруари 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на България с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война. Прочетени са и са изпълнени смъртни присъди срещу общо 2 730 български военни, политици, индустриалци.  
Областна пресслужба