Обновен е кърмаческият сектор във видинската болница

Сподели: 

Най-малките пациенти на видинската болница ще бъдат обгрижвани в по-приветлива среда. Обновеният кърмачески сектор на Отделението по детски болести в МБАЛ „Света Петка“ днес беше официално открит. Около 90 хиляди лева е стойността на направения ремонт, обясни директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.
„Това е ремонт, който чакахме и ние, и нашите малки пациенти, и техните родители от години. Ремонтните дейности в тази част са осъществени с отпуснати целеви средства от Министерство на здравеопазването голяма част и една много голяма част - около 30 000 лева, от дарители. Началото на кампанията инициира се с помощта на Дамския Лайънс клуб, лека-полека след това се събраха още средства, за да може и с парите от Министерството да се направи това, което се вижда в момента“, посочи д-р Найденова.
Тя допълни, че благодарение на дарители детското отделение разполага и с нова апаратура на стойност над 100 000 лева. „Има нов ехограф, който би могъл да се използва и за изследване на стави - при малките деца това е много важно; апарат за кръвно-газов анализ; миналата година от "Българската Коледа" получихме и апарат за изследване на C-реактивен протеин, който е само за деца и още важни апарати, които мисля, че ще помогнат при диагностиката при детски заболявания“, каза директорът на болницата.
Детското отделение на видинската болница е с традиции – то е петото създадено в България, посочи началникът на структурата д-р Пламен Филипов. Той напомни, че по време на епидемията от коронавирус именно от детското отделение първи се отзоваха на призива на ръководството на видинската болница, като именно кърмаческият сектор, който е разположен в близост до асансьорите на първия етаж, беше използван за лечение на заразени с ковид пациенти. „След освобождаването на територията трябваше да бъде направен този ремонт, който се проточи, но всичко е идеално - продължи много време, но качеството е налице“, обясни д-р Филипов. И допълни: „Отделението по начало с голяма площ има цялата кадрова обезпеченост, но апаратурата беше остаряла, амортизирана“.
На официалното откриване на обновения кърмачески сектор присъстваха и представители на организации, помогнали за набирането на дарения, сред които дамският Лайънс клуб. Бяха дошли и ученици от две видински училища – Основно училище „Любен Каравелов“ и Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“, които също са реализирали инициативи за набиране на средства в подкрепа на хуманната кауза.
Директорът на видинската болница съобщи, че следващата задача е да се осигурят средства и за ремонт на останалата част от детското отделение. Д-р Найденова информира и за други постъпили дарения: „Получихме в Отделението по физиотерапия и рехабилитация, което включва за момента един климатик за залата, където се правят физиопроцедури, и нов велоаргометър. Има още останали средства, които ще видим за какво ще ги използваме по-нататък. Само пред дни получихме 400 комплекта спално бельо благодарение на Лайънс клуб Видин, Ротари клуб Видин и на граждани от района, за което голямо благодаря на всички“.