Община Видин осигури безплатна прожекция на филма „Ботев”

Сподели: 

Община Видин даде възможност на видинските граждани да гледат филма „Ботев“. Безплатната прожекция се организира в навечерието на 2 юни, когато отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Нашумялата лента бе представена тази вечер в CineLux – Видин пред препълнена зала. На прожекцията присъстваха режисьорът на филма Максим Генчев, който е наш съгражданин, продуцентът и сценарист Десислава Ковачева, актьорът Матей Генчев (изпълняващ една от главните роли) и др.
Преди началото на филма режисьорът поздрави публиката и изрази удовлетворението си, че хората са отделили от времето си, за да дойдат в киносалона. „Виждам тук много приятели и роднини и за мен е винаги голямо щастие да се връщам във Видин” – заяви той.
Максим Генчев и Десислава Ковачева отправиха специални благодарности към Община Видин и специално към кмета д-р Цветан Ценков за съдействието и възможността филмът „Ботев” да достигне до повече зрители и да привлече интереса на ученици и младежи.
Лентата проследява последните събития в живота на големия български поет и революционер Христо Ботев и показва неизвестни факти от биографията му. В ролята на Ботев е младият актьор Деян Жеков, който пресъздава образа с вдъхновение и майсторство, а физическата му прилика с героя е впечатляваща.
По-голямата част от филма е снимана в Калофер, а някои от сцените са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин.