Община Видин отбеляза Трети март с празнично шествие и историческа възстановка

Сподели: 

По традиция честването на Националния празник на България започна от село Иново, пред паметника на румънските воини, загинали за Освобождението на Видин. В тяхна памет заупокойна молитва отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.

Програмата продължи с празнично шествие в град Видин от музей „Конака“ до централния площад „Бдинци“,  където се състоя официалната церемония за празника. На нея присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, областният управител на Видин Огнян Асенов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, заместник-кметът Борислава Борисова и секретарят на Общината Емилиян Енчев, гости от побратимената община Калафат, Румъния, представители на държавни и културни институти, на политически партии, на неправителствени организации, на учебни и детски заведения и др.

Слово по повод 145 годишнина от Руско-турската Освободителна война произнесе кметът на Общината д-р Цветан Ценков. Той подчерта, че България и Видин винаги ще помнят жертвоготовността на тези, които загиват на чужда земя по време на Руско-турската война: „Отдаваме почит на хилядите български опълченци, руски и румънски войни загинали, за да я има България днес. Причината да сме заедно днес тук, е нашата дълбока признателност към тяхното дело и аз се радвам, че редом със нас  на честванията на националния ни празник са нашите приятели от Румъния, побратимения ни Калафат  и от град Крайова, за да споделят вълнуващите мигове “.

Кметът на Община Видин честити 3 март на видинските граждани с думите: „В деня на националния празник Ви пожелавам да помните своята история и род, да се гордеете с наследството на нашите прадеди, да учите децата си на любов и преданост към Отечеството! Бъдете здрави, силни и достойни граждани на България!“

Представители на организации и институции, както и граждани поднесоха  венци и цветя пред паметника на бдинци.

След официалната церемония и поднасянето на венци и цветя“ бе представена историческа възстановка, която се реализира от Общината със съдействието на Сдружение „Национален съюз Единение“, с клубове във Видин, София, Лесичово, Велико Търново и на клуб „Чакър войвода“ – Самоков. Във възстановката участваха и самодейци от местни читалища.

Венци и цветя  бяха поднесени и пред паметника на опълченците от Видинския край.