Община Видин очаква подкрепа от държавата за инфраструктури ремонти

Това обяви кметът д-р Цветан Ценков на срещи с жители на Новоселци и Дунавци
Сподели: 

Община Видин очаква помощ от държавата за подобряване на инфраструктурата. Това съобщи кметът на община Видин д-р Цветан Ценков пред жители на Новоселци и Дунавци. Градоначалникът проведе на 15 октомври срещи в двете населени места, а заедно с него бяха председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Светослав Скорчев и секретарят на Общината Валери Димитров. Срещите са в изпълнение на поетия ангажимент от общинското ръководство за провеждане всяка седмица на изнесени приемни в населените места, за да могат хората да споделят основните проблеми, които чакат решение.

„Тази сутрин имаме една радостна вест – за пръв път откакто съм кмет държавата ще ни даде възможност да използваме около 2 700 000 лв. за ремонт на инфраструктура в населените места“, съобщи д-р Ценков, пред жители на Дунавци, като уточни, че става въпрос за целева подкрепа, която се очаква Общината да получи. „Целта ни е през следващите три години малко по малко, но постоянно да ремонтираме улици, няма как това да стане отведнъж, защото проблеми с инфраструктурата има във всички населени места“, заяви д-р Цветан Ценков на срещата в Новоселци. Кметът призова хората в двете населени места, заедно с кметовете, да определят улиците, които най-спешно се нуждаят от ремонт, за да бъдат включени в програмата за капиталови разходи.

За уличното осветление и чистотата

По отношение на проблема с уличното осветление, който беше поставен и в Дунавци, и Новоселци, градоначалникът обясни, че в момента се прави обследване във връзка с подготвян проект за цялостна подмяна на уличното осветление в община Видин с енергоспестяващо. Д-р Ценков допълни, че според направените предварителни анализи това ще доведе до икономия от над 70% на разходите за ел. енергия.

Хората от Новоселци се оплакаха, че редовно, когато пуснат искане да бъде сменена изгоряла крушка на улична лампа, получават отговор, че вишката на Общината в момента е заета другаде. „В момента тече обществената поръчка за закупуване на машини, които са ни необходими за работа – там сме заложили закупуване на още две вишки“, обясни градоначалникът. Той допълни, че заедно с това Общината ще се сдобие и със собствена техника за сметосъбиране и сметоизвозване.

Новоселци – едно от селата с най-тежката инфраструктура

По време на срещата в Новоселци жители споделиха трудностите, които срещат да узаконят имотите си, върнати при разпадането на аграрно-промишлените комплекси. Кметът отбеляза, че Новоселци е едно от селата с най-тежката инфраструктура в община Видин, допълнителен проблем са именно имотите, които реално не съществуват в правния мир – промяната на тази ситуация минава през приемане на нов устройствен план, заяви д-р Ценков. „Ние сме стартирали процеси по изработване на нов Общ устройствен план на град Видин и нов Общ устройствен план на общината. Говорих със заместник-министъра на регионалното развитие г-н Нанков по тази тема – евентуално Министерството да финансира този процес, защото той не е евтин, 200 000 лв. е минималната цена“, обясни градоначалникът.

Жители на селото се оплакаха и от лошото състояние на кофите за смет, голяма част от които са счупени. „Като цяло има проблем с контейнерите за битови отпадъци, които са под наем. Община Видин плаща наем за тези кофи, както и за машините за сметосъбиране, само две от които са общински“, отбеляза председателят на Общинския съвет. „Наемът за тези кофи е 14 000 лв. на месец без ДДС, което не е никак малко. Общината ще кандидатства за кредит, за да може да си закупи собствени кофи и да плаща не наем, а да ги изплати за период от 4 години“, обясни Генади Велков.

Хората споделиха пред представителите на общинското ръководство и за проблеми с нарушаване на реда от страна на някои жители на Новоселци, за което са подавани многократно жалби. Видинският кмет пое ангажимент да проведе среща с представители на МВР и на прокуратурата, за да се информира какви действия са предприели отговорните институции. В същото време д-р Ценков припомни, че Общината вече стартира поетапно изграждане на система за видеонаблюдение, което да обхване всички населени места и да помогне за поддържане на реда и сигурността.

На срещата в Дунавци граждани поискаха подкрепата на градоначалника за решаване на проблема с миризмата от свинекомплекса. Д-р Ценков обясни, че са провеждани срещи с ръководството на предприятието, но Община Видин няма правомощия да разрешава или забранява функционирането на подобен промишлен обект. Увери обаче, че заедно с експертите в администрацията ще обсъдят какви са законовите механизми, с които Общината разполага в този случай.

Има ли бъдеще видинската болница?

Това попитаха жители на Дунавци, които изразиха загриженост за състоянието на лечебното заведение във връзка с нефункциониращите отделения, което налага пациенти да бъдат транспортирани до Белоградчик, Лом, Монтана.

До тук се е стигнало заради недобър мениджмънт, коментира видинският кмет. Той обясни, че мажоритарен собственик на лечебното заведение е държавата, но Общината помага според възможностите си за решаване на проблемите на МБАЛ „Света Петка“, основният от които е липсата на кадри. В тази връзка с решение на Общинския съвет се предоставят безвъзмездно жилища на лекари, желаещи да работят в нашата болница, припомни кметът. И съобщи, че се полагат усилия, и е постигнат напредък, да заработят отделението по акушерство и гинекология и по нервни болести, да бъде разкрито отново урологично отделение, както и да бъде възстановена съдовата хирургия.

НИЕ