Община Видин прехвърля безвъзмездно имоти на АПИ заради проекта за магистрален път до София

До 30 юни се удължава срокът за плащане на местни данъци и такси с 5% отстъпка
Сподели: 

Община Видин ще прехвърли безвъзмездно в полза на Агенция „Пътна инфраструктура“ имоти, влизащи в обхвата на проекта за магистрален път до София. Това решиха общинските съветници на проведеното на 30 март извънредно заседание на местния парламент във Видин. Общо 4 бяха предложенията, включени в дневния ред на заседанието, което, предвид ситуацията, беше закрито, а за всички общински съветници бяха осигурени предпазни средства – маски и ръкавици, като членовете на местния парламент не седяха на обичайните си позиции.
Като първа точка единодушно всички присъстващи общински съветници подкрепиха предложение, с което във връзка с изпълнението на проект Модернизация на път Е79 Видин - Ботевград, от публична в частна общинска собственост бяха преобразувани имоти в землищата на град Видин, град Дунавци и селата Новоселци, Слана бара, Търняне, Синаговци, Жеглица, Ивановци. На следващо място общинските съветници гласуваха, отново единодушно, безвъзмездното прехвърляне на тези имоти в полза на държавата. И по двете предложения дискусии и изказвания нямаше.
Следващото предложение, което видинският местен парламент прие, беше свързано с увеличаване до 30 юни на срока, в който заплатилите в пълен размер своите данъци за недвижими имоти и превозни средства и такса смет, могат да ползват 5% отстъпка. Това решение е в изпълнение на една от мерките, предвидени в приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията при извънредно положение. И тук гласуването беше единодушно, като дебати нямаше.
Като последна точка от дневния ред беше предложение, свързано с кандидатстването на Община Видин с проект „Рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общината“ – на предходно заседание на Общинския съвет беше дадена „зелена светлина“ за самото кандидатстване, а сега общинските съветници трябваше да одобрят партньор на Община Видин да бъде норвежкото дружество MPENERGY AS, представлявано от Мортен Педерсен. Във връзка с това общинският съветник от БСП Людмил Димитров заяви, че от внесеното предложение липсва представяне на фирмата, с която Община Видин ще си партнира. При последвалото гласуване Димитров беше против, деветима негови колеги се въздържаха, но двадесет общински съветници бяха за, с което предложението се прие.
По-малко от 40 минути продължи заседанието на Общинския съвет, с което регистрираме рекордна експедитивност. Възможно е обаче в следващите десетина дни да се наложи общинските съветници да се съберат отново, стана ясно от думите на председателя на ОбС – Видин Генади Велков при закриването на заседанието. „Ако не се нормализира ситуацията, а тя най-вероятно няма да се нормализира, до десетина дни ще се наложи да направим още едно извънредно заседание за приемане на други мерки“, посочи Генади Велков.
Припомняме в тази връзка, че в края на миналата седмица от Община Видин съобщиха, че на заседание на местния парламент, което ще се състои до средата на месец април, ще се предложи общинските съветници да приемат решение за освобождаване от наем на обектите, които са общинска собственост, за периода, за който не са функционирали. Това са обекти, затворени с  решение на Националния, Областения или Общинския кризисен щаб. Касае се и за наематели в общински и временни пазари.
Предвижда се освобождаване от такса за така нареченото „тротоарно право“ на заведенията за периода, през който не са имали дейност, а така също и да не се начислява лихва за 2020 г., за времето след  30 юни до края на календарната година. От 20 март е отменена „синята зона“ в град  Видин.
НИЕ