Община Видин продължава да подпомага украинските бежанци

Сподели: 

Днес заместник-кметът на Видин Борислава Борисова е посетила настанените в два хотела украинските граждани, за чието изхранване шест дни Общината се грижи. Заедно с Борисова са били директорът на Общинското предприятие „Социални дейности“ Лиляна Косовска и служители от предприятието, както и председателят на Общинския съвет по наркотичните вещества Лора Стоянова и психологът Веселка Димитрова и Евгени Цветков, медицински специалист от звено „Детско и училищно здравеопазване“. Те са се срещнали с украинските граждани, за да разберат от какво още се нуждаят, както и да им занесат домашни принадлежности. Намерилите убежище във Видин украинци са получили още медицински консумативи и лекарства. Общината е съдействала и за осигуряване на навременни медицински грижи за бежанците. Във връзка с това в медицински центрове във Видин вече се извършават прегледи от лекари-специалисти.
Борислава Борисова е информирала бежанците, че е създадена организация за предоставяне на психологични консултации на тези от тях, които се нуждаят от подобна подкрепа. Обсъдено  е било и какви стъпки е необходимо да предприемат украинските граждани, ако желаят децата им да посещават видински училища и детски градини. За украинските деца Общината е подготвила и различни културни развлечения, като днес те ще имат възможност да гледат представлението на Държавен куклен театър-Видин „Трите прасенца“.
Борислава Борисова се е срещнала и с момче от Одеса по повод неговия 14-и рожден ден. Детето, което е във Видин заедно с майка си, леля си и 5-годишната си сестричка, е получило подаръци от Общината.
От своя страна украинските граждани са изказали своята голяма благодарност към общинското ръководство, че в този тежък за тях момент получават подслон, храна и най-вече морална подкрепа.