Община Видин с две награди в националния конкурс „Сграда на годината 2020”

Сподели: 

Община Видин с две награди в националния конкурс „Сграда на годината 2020”. Официалната церемония по връчване на отличията се проведе на 21 декември в залата на Софийската опера и балет. Община Видин получи специалната награда „Принос в развитието на градската среда 2020 г.”, която бе връчена от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев на кмета д-р Цветан Ценков. „Тази награда е заслуга и резултат от усилията и работата не само на сегашното общинско ръководство, но и на тези през последните два мандата, както и на служителите от общинската администрация. Това е награда за нашия прекрасен град и аз ще продължавам да вярвам, че с много труд, усилия и любов Видин ще се променя и България ще се гордее с него” – заяви той. Видинският кмет благодари на организаторите и журито за високата оценка и пожела на всички присъстващи в навечерието на хубавите Коледни и Новогодишни празници да бъдат здрави и изпълнени с вяра в доброто.
В категория „Социална инфраструктура – сгради образование” като победител бе отличен обект „Консервация, реставрация и експониране на сградата на „СУ Цар Симеон Велики“. И второто отличие връчи заместник-министър Йовев, като от името на Община Видин наградата прие заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. „Това училище заслужава да бъде победител. Не само защото е най-старото учебно заведение във Видин и паметник на културата, но и защото след изпълнението на проекта за реставрация се превърна в едно истинско бижу за старопрестолния ни град” – каза тя и допълни, че хубавите неща трябва да бъдат оценявани. Борисова също изказа сърдечните си благодарности за престижното отличие и пожела прекрасни Коледни и Новогодишни празници.
По повод спечеления приз за сграда на годината от СУ „Цар Симеон Велики“ видинският кмет отбеляза, че авторитетната позиция на училището в образователната система днес се дължи в огромна степен на неговия дългогодишен директор – Венцислав Станев, който за съжаление вече не е между нас. Така че тази награда трябва да отиде при учителския колектив и нейното място е в учебното заведение.
Националният конкурс „Сграда на годината“ се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп и е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е учреден през 2002 година и е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Неговата цел е да отличава най-добрите постижения при реализация на съвременни сградни проекти и такива, свързани с развитието на градовете през съответната година в България.
Община Видин кандидатства тази година в конкурса с четири обекта: Общински драматичен театър „Вида“, СУ „Цар Симеон Велики“, ППМГ „Екзарх Антим I“, които са в категория „Социална инфраструктура: сгради култура, образование и спорт“ и Централна пешеходна зона – в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“.