Община Видин ще закупи техника за сметосъбиране и контейнери за смет

ОбС – Видин с решения за подобряване на системата за управление на отпадъците в общината
Сподели: 

Предстои Община Видин да се сдобие със собствена техника за сметосъбиране и сметоизвозване и контейнери за смет. На проведеното днес заседание на Общински съвет – Видин бяха разгледани и приети няколко предложения на общинското ръководство, свързани с подобряване на системата за управление на отпадъците в общината.
Към момента техниката, с която битовите отпадъци се извозват до регионално депо, е взета под наем – до броени месеци тази дейност ще се извършва с общински машини. Те ще бъдат закупени със средства, натрупани в РИОСВ – Монтана от внасяните от Община Видин месечни отчисления, решиха общинските съветници. Техниката, която ще бъде придобита, включва челен товарач (фадрома), три сметоизвозващи камиона, три самосвала, два бордови товарни автомобила, 1 товарен автомобил за превоз на контейнери – всички те употребявани. Ще бъдат закупени и десет контейнера – тип лифдъмпер, за извозване на строителни отпадъци.
Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков съобщи, че другата седмица ще бъде обявена обществената поръчка. „Договорът на сегашната форма, която извозва отпадъците, приключва на 18 януари. Всички, и аз включително, сме поели ангажимент пред видинското гражданство, че ще си направим собствена фирма, която трябва да разполага със собствена техника“, подчерта градоначалникът.
Отново със средства от натрупани в РИОСВ – Монтана отчисления Община Видин да се рекултивира закритото още преди години сметище за строителни отпадъци, гласуваха общинските съветници. Светла Ангелова, началник на общинския отдел „Екология, инфраструктура, инженерни мрежи и съоръжения“, обясни, че средствата, които са налични в РИОСВ – Монтана – около 17 хил. лв., вероятно няма да стигнат и ще е необходимо да бъдат вложени още общински средства. Ангелова разясни, че след закриването на сметището за строителни отпадъци Общината е имала задължение да го рекултивира, стартирала е и наказателна процедура заради неизпълнение на това задължение. За да бъдат избегнати санкции, това трябва да стане до края на настоящата година, посочи Ангелова.
С друго свое решение общинските съветници дадоха „зелена светлина“ Община Видин да поеме безлихвен заем за закупуване на нови контейнери за смет – 1000 контейнера тип „Ракла“ (вместимост 1100 литра) и 5000 контейнера с вместимост 240 литра. Максималният размер на дълга е 850 000 лв., с една година гратисен период и четиригодишен срок за погасяване, при месечна вноска около 18 000 лв. Контейнерите за смет, които в момента се използват, също са взети под наем.
„Усилията на администрация са дейностите по чистота да се извършват изцяло от Община Видин. Не залагаме след 18 януари да ползваме външна услуга, а да имаме собствени контейнери, собствени машини, собствени хора“, заяви кметът на Видин.