Община Враца започна монтирането на лед осветление на участъци с интензивен трафик в града

Местната администрация ще подаде и проект за обновяване на уличното осветление
Сподели: 

От 13 декември екипи на Община Враца започнаха монтирането на ново лед осветление на 14 ключови участъка в града с интензивен трафик. Зоните, където пешеходните пътеки ще бъдат осветени са: На кръговото на бул. „Васил Кънчов“; След надлеза, в посока Монтана, отново на бул. „Васил Кънчов“; Кръстовището на бул. „Демокрация“ и ул. „Морава“; Пешеходната пътека в района на бул. „Втори юни“ и ул. „Поп Сава Катрафилов“ /до Хижата/; В района на пешеходната пътека до Младежки дом; При МБАЛ „Христо Ботев“; Кръговото на пл. „Св. Софроний Врачански“; Ул. „Петропавловска“ /до кино „Метропол“/; Кръстовището на ул. „Георги Апостолов“ и бул. „Васил Кънчов“; Ул. „Спортна“ /до покрития плувен басейн/; Ул. „Цар Обединител“ /до ПЕГ „Йоан Екзарх“ и Спортно училище „Св. Климент Охридски“/; Кръстовището на ул. „Кръстьо Българията“ и ул. „Ген. Леонов“; Ул. „Н. Вапцаров“; В района на ул. „Кръстьо Българията“.

Община Враца с проект за обновяване на уличното осветление

В началото на 2020 година местната администрация ще подаде проект по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., за подмяната и обновяването на уличното осветление във Враца.

„Към момента има изготвен технически проект и се прави обследване на съществуващата инфраструктура, свързана с осветлението в града. В рамките на проектното предложение ще се демонтира подземната комуникационна мрежа, като ще бъдат монтирани и нови осветителни тела. Планирано е и изграждане на съоръжения за производство и съхранение на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, като ще бъде внедрена „смарт“ система за управление на осветлението“ – каза заместник-кметът Мария Попова.

Разработеният технически проект е на обща стойност от 3 000 000 лв., като със средствата ще се извърши цялостна подмяна на уличното осветление и ще се изградят нови осветителни тела в участъците, където липсват такива. С осигурената безвъзмездната финансова помощ по програмата ще бъде изпълнен първият етап от цялостния проект. Успоредно с това се търсят и други възможности за финансиране на следващите етапи от проекта.