Община Лом търси финансиране за два културно-исторически паметника

Амбициите на местната власт са да бъдат възстановени Пожарната кула-наблюдателница и музея към нея, а античната крепост „Алмус“ да бъде социализирана
Сподели: 

Нов съвместен проект за развитие на културно-историческата инфраструктура подготвят побратимените общини Пантелей, гр. Ниш, и Лом. Кметовете Наташа Станкович и д-р Георги Гаврилов обсъдиха проектното предложение, с което двете общини ще кандидатстват за еврофинансиране по Програмата за трансгранично-сътрудничество България-Сърбия.
„Целта ни е в Лом да възстановим Пожарната кула-наблюдателница и музея към нея. Тя е е построена в 1879 г. и е първата кула от подобен тип в България, както и единствената, която е оцеляла. Включили сме в този проект и вписването в градска среда и социализиране на античната крепост „Алмус“. И двата обекта в нашия град са с национално културно-историческо значение. В побратимената община Панталей имат намерението да изградят атракционен парк по парапланеризъм. С госпожа Станкович и заместник-кмета на Община Ниш Ненад Станкович обсъдихме и други съвместни проектни идеи, с които ще кандидатстваме след откриването на новите програми за финансиране“ – заяви кметът д-р Георги Гаврилов.
Общините Лом и Пантелей са побратимени от 2005 г. и досега са реализирали пет съвместни проекта. Поводът на посещението на ломската делегация в Ниш бе празникът на Община Пантелей, която е обособена като самостоятелна градска община пред 19 години.