Община Монтана модернизира уличното си осветление

Сподели: 

Близо 2000 нови енергоспестяващи осветители и пет фотоволтаични панела ще подобрят уличната осветителна мрежа в Монтана, съобщи кметът на общината Златко Живков. Инвестицията е по проект за въвеждане на енергийно-ефективни системи по Националния план за възстановяване и устойчивост. Общата стойност на проекта е 926 503 лева, като 901 100 лева от тях са безвъзмездна финансова помощ, останалите са местно съфинансиране.

В рамките на проекта ще бъде въведена нова интелигентна система за контрол, наблюдение и управление на уличното осветление в Монтана. Срокът за изпълнение е до 18 февруари 2025 година.

„Ще направим всичко възможно да приключим модернизацията на външното осветление преди края на годината. Това е от изключителна важност, за да компенсираме увеличаването на цените на тока, а от тях – и разходите на Общината“, обясни Златко Живков. Освен това сред очакваните резултати е и подобрено качество на осветеността през нощта. „За последните 20 години ние непрекъснато подобряваме тази услуга, като изградената мрежа досега в града е с близо 16 000 тела. Чрез този проект ще подменим останалите стари 1730 натриеви лампи с високо налягане. Вече започна работата по ул. „Черковна“. Ново осветление ще има в Живовския квартал. Общо реконструкцията обхваща около 40 улици в града, като това е първият етап“, каза още кметът на Монтана.