Община Монтана подготвя бюджет от 95 милиона лева през тази година

Миналата 2023 година приключва с най-високата събираемост на средства от местни данъци и такси
Сподели: 

Община Монтана е готова с инвестиционни проекти за 10 милиона лева, които да внесе до 1 март за финансиране от държавата, заяви кметът на Монтана Златко Живков на първата си пресконференция за годината.  „Проектирането е съобразено с изискванията на програмата и се работи усилено така че да бъдат достигнати инвестиции от 30 милиона лева във втората фаза до 30 юни, уточни той. За пръв път общините имат такава възможност, след като правителството спази обещанието си да отдели фонд от 2,8 милиарда лева за инвестиционни проекти на 265-те общини. Законът за държавния бюджет бе публикуван в Държавен вестник преди седмица.

Община Монтана е поръчала проектиране на 10 улици в кварталите . „Мала Кутловица" и  „Изгрев, на 5 улици кварталите „Плиска" и „Младост 1" . В кв. Кошарник"  5 улици  ще бъдат ремонтирани и на още 5 ще бъде направен подробен устройствен план. Най-големият проект е реконструкцията на северния вход на Монтана по бул. „Трети март" от ул. „Димитър Ерийски" до бившия завод „Аналитик". В района ще бъдат направени три нови кръгови кръстовища.

Очаква се бюджетната рамка за 2024 година да достигне рекордните за Монтана 100 милиона лева, прогнозира кметът Живков. Проекто-бюджетът ще бъде разчетен за 95 милиона лева, но винаги отчетът в края на годината надхвърля прогнозите. 

Проекто-бюджетът на общината ще бъде внесен до 29 януари за разглеждане от комисиите на общинския съвет, а срокът за приемането му е 15 февруари.

Миналата 2023 година приключва с най-високата събираемост на средства от  местни данъци и такси, съобщи още кметът на Монтана. Приходите в бюджета са 11,3 милиона лева или с 1,3 милиона повече от 2022 година. Най-голям е делът на такса смет 5,6 милиона лева.

През първата седмица на новата година държавата е превела 4,2 милиона лева за заплати в бюджетната сфера на общината, което е с 400 хиляди лева по-малко от необходимите. Близо 5200 души са финансово обвързани с общинския бюджет, заяви Живков. Това са всички служители  в образованието, здравеопазването, социалните и комуналните дейности, търговските общински дружества, спорта, културата и други доставчици на ресурси и услуги за общината.