Общините Видин и Кула искат държавата да им предостави за управление паметници на културата

Темата бе коментирана на заседание на Областния консултативен съвет по туризъм
Сподели: 

Областна администрация – Видин е предприела действия по изясняване статута на паметниците на културата, за които общините Видин и Кула са предоставили искания да им бъдат предоставени от държавата за управление. Това обяви заместник областният управител Ани Аратюнян на проведения днес областен консултативен съвет по туризъм. Тя информира, че в съгласувателна процедура от всички министерства, преди внасяне на Министерски съвет за Решение, крепостта „Кастра Мартис“ е прехвърлена за управление на община Кула.

Заместник областният управител запозна присъстващите с внесено искане на Община Видин в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне за безвъзмездно управление за срок от 10 години на Музей „Кръстата казарма“, както и на части от крепостната система „Калето“, включващи следните обекти: част от „Крепостни стени на турско кале, оформящи ров“; „Крепостни стени на турско кале с Флорентин капия“, оформящи ров; „Пазар капия“ и част от Крепостни стени от крепостта „Баба Вида“ до Телеграф капия“. Това става възможно след проведена експертна среща с представители на Министерството на културата, проведена на 17.08.2023 г. в държавната администрация, на която са обсъдени конкретни мерки и действия, които институциите да предприемат, за да се промени обликът на историческото наследство на видинчани.

На заседанието на областния консултативен съвет по туризъм бе обсъдено участието на област Видин в Юбилейната Международна туристическа борса – „Ваканция и СПА Експо“, която ще се проведе в гр. София от 13 до 15 март. Намерение за участие на туристическия форум изразиха от Община Видин, като местната институция вече има сключен договор и запазена площ и щанд. От Община Белоградчик също обявиха, че ще се включат в туристическата борса – заместник-кметът на общината Ангел Боянов съобщи, че частен инвеститор, който е наел щанд на изложението, е отправил покана Общината да го използва безплатно. Намерения за участие в туристическото изложение изразиха и общините Кула и Димово.

Членовете на съвета разгледаха и организационни въпроси, свързани с изпълнявани и бъдещи проектни и инвестиционни намерения в сферата на туризма в общините Видин, Белоградчик, Димово и Кула.

Като част от дневния ред, участниците в Областния консултативен съвет по туризъм дискутираха и въпроса с предвидени паралелки в сферата на туризма в ПГТ „Михалаки Георгиев“ и ПГ „проф. д-р Асен Златаров“, които да залегнат в държавния план-прием.