Общинските съветници от БСП искат извънредно заседание на ОбС – Видин заради коронавируса

Сподели: 
Председателят на БСП – Видин Димитър Велков

Община Видин трябва да предприеме мерки за информиране на населението за начините на разпространение на заразата от коронавирус и за мерките за превенция. Това заяви на пресконференция  на 26 февруари председателят на БСП – Видин Димитър Велков. В тази връзка той съобщи, че с колегите му от групата на БСП в Общински съвет – Видин внасят искане за свикване на извънредно заседание на местния парламент за обсъждане на готовността за реакция, ако се докажат случаи на заразени с коронавирус на територията на община Видин.
Димитър Велков подчерта, че ситуацията е повече от тревожна, като напомни, че към днешна дата (26 февруари) има над 260 заразени в Европа, като сред засегнатите държави са Италия, Германия, Великобритания, Франция, Испания и др., случай на заразен с коронавирус беше установен и в Румъния. „Видин е на такова географско местоположение, че угрозата от разпространението на коронавируса е изключително висока. Имаме три гранични контролно-пропускателни пункта на територията на област Видин, един от които е Дунав мост 2, където минават над 2000 МПС-та за 24 часа. Не се знае в този поток, който идва от Азия и Европа, дали има, или няма заболели, дали това ще се разнесе и из Видин“, заяви Димитър Велков. Той припомни, че много наши съграждани работят в чужбина, включително в Италия, където са най-голям брой от доказаните случаи на коронавирус в Европа, което прави риска за Видин още по-голям.
Велков посочи, че с колегите му общински съветници от БСП искат да получат информация и за това каква готовност има видинската болница да поеме евентуални случаи на заразени предвид факта, че в лечебното заведение вече няма инфекциозно отделение.
„По-добре превенция, отколкото след това да се чудим какво да правим“, отбеляза председателят на БСП – Видин. Той подчерта, че именно заради това общинските съветници от БСП искат видинският местен парламент да се събере извънредно, за да обсъди какви превантивни мерки следват да се вземат.
НИЕ