Общинските съветници от ГЕРБ са против вдигането данъците на видинчани

Сподели: 

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Видин са против искането за увеличаване размерите на местните данъци, такси и услуги на територията на община Видин. Решението е взето единодушно и групата ще гласува против внесените за разглеждане от кмета на общината д-р Цветан Ценков три предложения за вдигане на местните налози и услуги на предстоящото заседание на Общински съвет – Видин, насрочено за 13 декември 2021 г.
По мнение на съветниците, в момент на сериозна инфлация, тежка финансова и здравна криза повишаването на местните налози не само е недопустимо, но и ще се окаже непосилно за голяма част от жителите на общината. През последните месеци животът и финансовото състояние на хората с нищо не се е подобрило, дори напротив.
„Преди 9 месеца кметът отчете добри финансови показатели и намаляващи задължения на Общината. Със субсидии, отпускани от тогавашното правителство на Бойко Борисов, Общината асфалтира голям брой улици, а това даде възможност да останат пари за други дейности. Виждаме, че пари има и за коледната украса на града“, обясниха от групата.
Съветниците изразиха становище, че Общината трябва да прояви малко повече настойчивост за осигуряване на допълнителна финансова помощ и отчитайки топлите отношения на д-р Ценков с президента Радев, се очаква бърза реакция от държавата.
От групата заявиха готовност с всички позволени от закона средства да съдействат на кмета за намиране на средства и стабилизиране на Общината, но остават твърдо на позицията си, че тежестта за гражданите и бизнеса е достатъчно голяма, за да се утежнява допълнително.