Обявиха кои четирима от Видин влизат в Народното събрание

Мандатите се поделят между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната,“ ДПС и „Демократична България“, за първи път от 1989 година БСП няма да има депутат
Сподели: 

Окончателно са ясни четиримата народни представители, които влизат в следващия парламент от Видински изборен район. Централната избирателна комисия прие решение, с което обяви за избрани от Видин Росица Кирова (Коалиция ГЕРБ-СДС), Иво Атанасов („Продължаваме промяната“), Димитър Аврамов („Движение за права и свободи“) и Любен Иванов („Демократична България – обединение“). За пръв път от 1989 година БСП няма да има в парламента депутат от Видин – район, който до преди десетина години беше считан за една от „червените“ крепости в България.
Росица Кирова ще бъде част от трети пореден парламент. В предходните два тя заемаше поста заместник-председател на Народното събрание и беше сред най-активните народни представители от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Политическата й биография включва още два мандата в Общински съвет – Видин. Кирова е изпълнителен директор и Председател на борда на директорите на Дунавски Драгажен Флот - Видин. През 2015 г. основава гражданско обединение “Единни за промяна”, на което е председател и до днес.
Юристът Иво Атанасов, водач на листата на „Продължаваме промяната“, също има опит в Народното събрание. Атанасов беше депутат от „Има такъв народ“ в няколко поредни парламента, но в края на предходното народно събрание напусна ИТН заедно с други от парламентарната група на партията, в резултат на което правителството падна след вот на недоверие. В последствие Иво Атанасов влезе в кандидатската листа на „Продължаваме промяната“ във Видин и дори я оглави, измествайки предишния неин водач Петър Миланов.
Димитър Аврамов е третият депутат, който влиза в 48-то НС от видинския изборен район. Той бе втори в листата на ДПС във Видин и първи в кандидат-депутатската листа в Монтана. Тъй като водачът на видинската листа Станислав Анастасов избра да влезе в 48-то НС от Ловеч, на негово място от Видин влиза именно Димитър Аврамов, който е бил депутат на ДПС от Монтана в 41-ото, 44-ото,45-ото,46-ото и 47-ото Народно събрание.
Четвъртият депутат, който влиза в следващия парламент от Видин, е адвокатът Любен Иванов, който бе водач на листата на „Демократична България – Обединение“. Иванов беше до скоро беше областен управител на Видин, политическата му биография включва и значителен опит във видинския Общински съвет. Във Видин „Демократична България“ се нареди пета, но преразпределението на гласове вкара Иванов в парламента, а отвън остана представителят на БСП Филип Попов, макар че партията му във Видин стана четвърта.