Окончателно: На 9 юни гласуваме и за национален парламент, и за евродепутати

Номинираният за служебен премиер представи проектосъстав на своя кабинет, политическите реакции не закъсняха
Сподели: 

Президентът Румен Радев съобщи, че ще насрочи избори „две в едно“ на 9 юни – предсрочни парламентарни избори и избори за европейски парламент. Това стана по време на представянето на състава на служебен кабинет от шефа на Сметната палата Димитър Главчев, на когото Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство.

„Отиваме на избори „две в едно“ на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност, да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим средства“, каза държавният глава. Той съобщи, че във вторник сутринта ще издаде три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – „две в едно“. „След което ще призова и ще говоря с председателя на парламента Росен Желязков правителството да положи клетва в Народното събрание и оттам нататък същия ден да може да бъде извършена смяната – приемане предаване на властта“, обясни Радев.

Четирима министри от кабинета „Денков“ да запазят постовете си предлага кандидатът на служебен министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин представи проект на структура и състав на служебен кабинет. „Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано, заяви кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев преди да обяви имената на служебните министри. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите сектори и другите посоки. Европейският път на България ще бъде следван“, каза Главчев.

Министерството на вътрешните работи ще продължи да се оглавява от Калин Стоянов. Образователното министерство в следващите месеци ще остане под ръководството на проф. Галин Цоков. Постовете си запазват и министрите на земеделието Кирил Вътев и на транспорта Георги Гвоздейков.

Вицепремиер и министър на финансите ще бъде Людмила Петкова, която е била заместник-министър във ведомството. Виолета Коритарова ще поеме Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а шефът на НОИ Ивайло Иванов ще оглави социалното министерство. За министър на отбраната е номиниран ген. Атанас Запрянов, който беше заместник-министър. Посланикът ни в Австрия Ивайло Ценов ще бъде министър на външните работи. Заместник-главният прокурор Мария Павлова ще бъде министър на правосъдието. Изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания Галя Кондева поема Министерството на здравеопазването. Бившият служебен министър на културата и известен диригент Найден Тодоров отново ще оглави ведомството. За министър на околната среда и водите е номиниран Петър Димитров. Петко Николов ще бъде министър на икономиката и индустрията. Росен Карадимов пък ще е министър на иновациите. Той е председател на Надзорния съвет на ББР. Владимир Малинов ще оглави Министерството на енергетиката. Валентин Мундров ще бъде министър на електронното управление. Той е настоящ зам.-министър във ведомството и е бил директор на дирекция в „Електронно управление“. Министър на туризма ще бъде Евтим Милошев, а на спорта – Георги Глушков.

Политическите реакции

ГЕРБ-СДС: Няма да коментирам служебния кабинет, членове на ГЕРБ в него нямаме, каза Томислав Дончев от Парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Той определи проекта за служебно правителство като добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм.
ПП-ДБ: Изборът на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи за нас е не само провокативен, той е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков по време на консултациите. Според него и други министри, залегнали в проектосъстава на служебното правителство, показват неговото „ярко политическо оцветяване“.

ДПС: Кабинетът може да разчита на нашата подкрепа. Уважаваме избора на Димитър Главчев, каза Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС след представянето на служебния кабинет от кандидата за премиер Димитър Главчев в президентската институция. По думите му кабинетът има фокус върху двете основни цели на държавата – Шенген и еврозоната.
„Възраждане“: На пръв поглед виждаме един добре балансиран кабинет, с представители, които добре балансират между трите управлявали доскоро и все още управляващи формално държавата партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„БСП за България“: От БСП заявиха още преди началото, че няма да участват в консултациите при държавния глава. Не желаем да бъдем обвързвани със съставянето на този служебен кабинет, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски пред журналисти пред сградата на президентството и отбеляза, че президентът е назначил възможно най-партийно оцветения кандидат за министър-председател.

„Има такъв народ“: Според председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов е съвсем логично да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет и „няма как да е по друг начин след промените в Конституцията“.