Откриха ретроспективна мемориална изложба на художника Евстати Маринов

Сподели: 

В Художествената галерия „Никола Петров“ откриха ретроспективна мемориална изложба на художника Евстати Маринов (1950-2022). В изложбата са включени творби от най-ранните години на творчеството на автора, някои от голямо форматните и знакови негови картини с обобщени и философски послания, портрети на членове на неговото семейство и портрети на колеги, и приятели на автора, както и последният известен негов автопортрет.

Евстати Маринов е роден на 6 март 1950 г. в с. Кошава. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“. Бил е уредник в Художествена галерия „Никола Петров“, учител по изобразително изкуство, ръководител на школа „Паскин“ при Окръжния младежки дом и художник на свободна практика. В творчеството си е привърженик на модерния и свободен изказ. За основно средство за себеизразяване приема деформацията, чрез която постига пределна психологическа дълбочина. Център на изображението на неговите творби е човекът и преди всичко жената. Сред най-популярните му картини  са – „Цветя на слънцето“, „Ветрилото“, „Пътят на прозрението“, Голгота“, „Крепостта“, „Пес“ и др. Впечатляващи са и монументалните му проекти – „Музика“, „Танц“ /1995/ и „Празник“ /2004/.

Евстати Маринов има над 50 самостоятелни изложби и множество участия в ОХИ, тематични изложби и общи изложби в чужбина – Париж, Лондон, Рим, Будапеща, Букурещ, Ровно, Шверин, Милано, Карара, както и в национални и международни симпозиуми по живопис в Будапеща, Шверин, Аполония и др.    Носител е на първа награда за живопис на Първия Национален конкурс за живопис и скулптура „Габрово 99“.

Изложбата ще остане в залата на галерията до края на април, съобщиха от администрацията на галерията.

Източник на биографични данни- Видински Алманах