Отличия по повод 75-годишнината на РУ „Ангел Кънчев“ получиха областният управител и кметът на Видин

Сподели: 

На 12 ноември се навършиха 75 години от създаването на Русенския университет. Тържественото събрание, посветено на празника, беше излъчено в YouTube канала на Русенския университет и социалните мрежи. Заради ограниченията на епидемичната обстановка преобладаващата част от дългогодишните партньори на университета и членовете на академичната общност не бяха в Канев Център, но имаха възможността да споделят вълнението и атмосферата на празника от прякото му излъчване.
По повод 75-годишнината на Русенски университет „Ангел Кънчев“ е издадена Заповед на Ректора на университета за награждаване с юбилейни отличия на членове на академичната общност на университета и представители на държавната и местната власт.
С юбилеен плакет и диплом са наградени областният управител на  Видин Момчил Станков и кметът на Видин д-р Цветан Ценков. Сред наградените са още: президентът Румен Радев, министър-председателят  Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметове и областни управители на Русе, Силистра, Разград.
Президентът на Р. България Румен Радев отправи видеобръщение към академичната общност на Русенския университет и отличи ректора чл.кор-проф. д.т.н. Христо Белоев с Почетен знак на Президента на Р. България.
Видео приветствие по случай празника на русенското висше училище направи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
По случай 75-годишнината от създаването на русенската Алма Матер министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до академичната общност.
С юбилеен плакет и диплом са отличени катедрени колективи, културни и спортни клубове на университета, както и 15 представители на академичната общност със значителен принос за развитието на университета – ректори, заместник-ректори, декани и изявени служители.
С юбилейна значка и диплома се награждават 56 представители на академичната общност от ръководния състав на университета, преподаватели и студенти.
Юбилейните отличия се присъждат в знак на признание за принос към развитието на Русенския университет, към неговото утвърждаване като авторитетна и влиятелна институция за висше образование в национален и международен мащаб.