Отлично представяне на видинските математици на външното оценяване след 7 кл.

Сподели: 

Високи резултати са постигнали възпитаниците на ППМГ „Екзарх Антим I“ на националните външни оценявания след 7 клас, съобщиха от учебното заведение. По математика седмокласниците от ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин постигнаха впечатляващ среден резултат от 87,99 точки, двойно по-висок от средния за страната- 42,94. Отличните оценки са 18. По български език и литература средният резултат е 75,98 точки при среден за страната 54,61. Отличниците са 7. По английски език резултатът е 90,45 точки. 

„Екипната работа, здравите взаимоотношения между учители и ученици, сериозната подготовка, старанието и мотивацията на учениците да докажат своите компетентности и умения, са формулата за високите резултати във Видинската природо-математическа гимназия, която за поредна година е безспорен лидер в областта по успех от НВО 7 клас. Адмирации за отличните резултати на нашите ученици и техните учители Емилия Петрова (математика), Десислава Крумова (български език и литература) и Жени Асенова (английски език)“, посочиха от гимназията. 

Данните от НВО след 7 кл. за страната

Средният резултат по български език и литература (БЕЛ) след седми клас от националното външно оценяване през тази година е съизмерим с миналата година и сега е 54,60 точки. Има спад от миналата година с 44 стотни, което е по-малко от статистическата допустима грешка при изчисляване на резултатите от изпитите. По математика резултатът е значително по-висок със 7,61 точки и е 42,90 точки. Това отчете служебният министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който представи анализ на резултатите от националното външно оценяване след седми клас днес в Министерството на образованието и науката (МОН). 

На изпита в седми клас по БЕЛ 50 процента от учениците са се справили успешно със задачи, изискващи разбиране. Положителното в сравнение с миналата година е, че се увеличава с една точка и нещо резултатът на учениците, които са работили по преразказа. Само 7 процента от учениците не са работили по тази задача, свързана с интерпретативния текст.

В теста по математика една трета от задачите са с практическа насоченост и са свързани с житейски ситуации. Положителното при математиката е, че над 50 процента от учениците се справят с извличане на информация от диаграми и таблици, което е много важно умение, свързано с математическата грамотност. Другото положително е, че над 60 процента от учениците са работили по втората част от изпита по математика, където задачите са с по-голяма степен на трудност и този процент също се повишава в сравнение с миналата година, каза министър Цоков.