Отложиха делото за убийството на Теди

Роднини, близки и приятели на застреляния в „Бали клуб“ 31-годишен млад мъж излязоха на протест с искане за справедлив процес
Сподели: 
Маргарита Милчева, братовчедка на Теди
Иван Йотов, бащата на убития млад мъж
Даниел Вътков, приятел на семейството
Иван Цанов, приятел на Теодор

Делото за убийството на Теодор Иванов от Видин беше отложено заради неявяване в Съда на защитника на обвинения в деянието Александър Стоянов – Шемета. На 14 октомври Окръжният съд във Видин трябваше да гледа в първо разпоредително заседание делото срещу Стоянов, който е обвинен, че чрез произвеждане на изстрел от преработен сигнално-газов пистолет кал. 9 мм предумишлено е причинил смъртта на 31-годишния Теодор, настъпила в резултат от остра кръвозагуба, вследствие разкъсване на голям магистрален съд – сънна артерия. Припомняме, че трагедията се разигра в „Бали клуб“ на 19 януари тази година около 7 часа сутринта. А ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение, Александър Стоянов може да лежи в затвор от десет до двадесет години.
Тази сутрин пред видинския съд роднини, близки и приятели на Теодор организираха протест, за да настояват за справедлив процес и за по-висока присъда за извършителя. И да заявят, че мястото на убийците е в затвора, а не под домашен арест, визирайки факта, че Александър Стоянов е именно с поставена такава мярка.
„Тук съм, за да поискам справедливост. Бих искала да припомня на магистратите, да ги призова да се придържат към принципите на правото и справедливостта. Сторено е нещо непоправимо и такива хора не трябва да излизат от затвора“, заяви за вестник „НИЕ“ Маргарита Милчева, братовчедка на Теди.
Иван Йотов, бащата на убития млад мъж, обясни, че излизат на протест, за да няма в бъдеще и други почернени семейства. „Ние сме тук, за да искаме справедливост – справедливост от Видинския окръжен съд, справедливост от състава, който ще гледа делото. Искаме това нещо да не се случва повече в нашия град. Да не страдат други родители, почернени от този тежък инцидент, оставил 4-годишно дете сираче, млада жена вдовица“, сподели родителят.
Той заяви, че настояват убиецът на Теди да получи по-тежко наказание от предвиденото в повдигнатото обвинение. „Чл. 115, по който е повдигнато обвинението, нас не ни удовлетворява. Затвор от 10 до 20 години – нас това нещо не ни устройва. Това е много малка присъда. Съкратено съдебно производство, една трета от него се сваля от присъдата. Ще остане да лежи 10 години. За такова убийство 10 г. е много лека присъда“, категоричен беше Иван Йотов.
Затова роднините, близките и приятелите на Теди настояват да бъде повдигнато обвинение по чл. 116 от Наказателния кодекс. „Това убийство е с висока обществена опасност. Направено е в нощен клуб, в който ходят много хора, затова искаме по-тежката мярка. Ние сме тук и ще чакаме да видим по-нататъшните действия на Видинския окръжен съд. Имаме съмнения в справедливостта на днешния процес. Обвиняемият Александър е пуснат под домашен арест. Променена е мярката „задържане под стража“. При тази промяна на мярката ние се притесняваме, че обвиняемият може да влияе на процеса, може да влияе на свидетелите – да променят своите показания. Затова сме тук, не искаме това да се случва“, заяви бащата Теодор.
В протеста се включи и Даниел Вътков, приятел на убития млад мъж. „Приятел бях на Теодор и на семейството му. Тук съм да ги подкрепя, защото този инцидент нанесе травми на много хора, не само на майката и на бащата. Това, за което сме тук всички, е да подкрепим близките. Случаят е много ясен. Той е трагичен и би трябвало съдът да си свърши правилно работата и всеки да си носи отговорност за това, което е свършил. Това не може да се изтрие с гума. Погледнете какво представляват и двамата – хора работоспособни, весели, засмени бяха. Оттук натам вече това са счупени хора. Мъчно ми е. Иван, бащата ми е много близък, Теодор също ми беше много близък. Той се грижеше много за детето си“, разказа Даниел.
Иван Цанов, който също бил приятел на Теодор, сподели, че е жалко, когато един толкова млад човек си отиде, и то по подобен насилствен начин: „Много се учудих като разбрах, че убиецът е под домашен арест. Убийците трябва да са в затвора. Чакаме един справедлив процес и всеки да си получи това, което заслужава. Не можем да върнем Теодор, но поне да е справедлив процесът“.
В крайна сметка обаче делото беше отложено, а от Окръжния съд съобщиха, че адвокатът на подсъдимия е представил болничен лист. Нов опит да бъде даден старт на съдебното производство срещу Александър Стоянов – Шемета ще бъде направен на 9 ноември, като заседанието ще е от 10:00 часа.
НИЕ