Отсечката Мездра – Лютидол остава затворена до средата на февруари

АПИ за пореден път отложи датата за пускане на движението в 12-километровия участък
Сподели: 

Поне до средата на февруари ще остане затворен за движение участъкът от Мездра до Лютидол от км 160-ти до 172-ри. От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че се удължава срокът на временната организация за движение в отсечката във връзка с изграждането на новото трасе и графика на строителя за изпълнение на строително-монтажни работи, които не позволяват безопасното преминаване на моторните превозни средства.

Това е поредно отлагане на датата за пускане на движението по отсечката между Мездра и Лютидол. През октомври миналата година от пътната агенция обещаха, че движението ще бъде пуснато до средата на декември. На 13 декември беше съобщено, че това няма да стане по-рано от средата на януари. Сега АПИ информира, че е издадена заповед, с която до средата на февруари 12-километровата отсечка остава затворена в двете посоки. Причината – „непредвидени обстоятелства, възникнали по време на строителните работи“. В съобщението на пътната агенция се обяснява, че тези непредвидени обстоятелства са необходимост от извършване на археологически проучвания в части от трасето, изготвянето и одобрението на нов парцеларен план в зоната на инженерните мрежи и пътните възли заради преработването им като пътни възли на две нива. Пълното затваряне на отсечката е необходимо, тъй като платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, се изгражда в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София в по-голямата си част е върху съществуващото трасе на първокласния път, уточняват от АПИ. И уверяват, че след този удължен за пореден път срок движението по участъка от път I-1 ще бъде възстановено и шофьорите ще преминават по новото трасе с по две ленти за движение в посока.

Срокът за завършване на модернизацията на път I-1 Мездра - Ботевград е декември 2024 г.

Обходните маршрути при изпълнението на строителните работи са същите както и досега:
•    леките автомобили до 3,5 т ще преминават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и обратно.

За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:
•    път II-13 Крапчене - Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно;
•    път II-15 Враца – Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ „Хемус“ и обратно;
•    За МПС до 12 т друг маршрут е и по АМ „Хемус“ - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра – Монтана.
Като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.