От Видин потегли най-дългият туристически веломаршрут у нас „Дунав Ултра“

Сподели: 

Град Видин за поредна година бе домакин на старта на велосипедния преход „Дунав Ултра“. Тази година градът ни посрещна около 160 участници от цялата страна, както и колоездачи от чужбина. Партньор на събитието бе Община Видин.
На 27 август в Крайдунавския парк до крепостта „Баба Вида“ бе разположен пунктът за регистрация на участниците. Там  бяха разположени павилиони, които представяха рекламни материали на Министерството на туризма и на общините-партньори. На събитието дойде и кметът на Видин д-р Цветан Ценков, който се срещна със създателя на веломаршрута Борис Бегъмов и разговаря с колоездачите. „Аз съм любител на колелото и всички знаят, че моят служебен превоз е велосипедът. Идеята „Дунав Ултра“ да стартира от Видин до Дуранкулак само може да ме направи горд с идеята на общинската администрация нашият старопрестолен град да се превърне в най-големия културен, фестивален и туристически център не на България, а на Балканите“, заяви видинският кмет пред медии. Той отбеляза, че почти всяка събота и неделя Общината организира интересни мероприятия, включително и традиционния международен панаир с над 100-годишна история, който завършва тази вечер. Кметът сподели, че намерението е догодина да се привлекат за участие колоездачи от градове по поречието на Дунав, а и от цяла Европа, както се случва при организирането на други събития на Общината като Ретро парада, Националния мотосъбор и редица фестивали. Д-р Ценков поздрави Борис Бегъмов и неговите съмишленици за това, че изграждат ново отношение към околната среда, към транспортните средства и здравословния начин на живот.
На следващия ден (28 август) кметът на Видин даде и старта на велопрехода „Дунав Ултра“. Д-р Ценков приветства участниците в тазгодишното издание на инициативата, които рано сутринта се събраха на площад „Бдинци“. „От сърце благодаря, че популяризирате прекрасния спорт колоездене. Дано много хора да видят този добър пример, да слязат от своите автомобили и да започнат да се движат повече с колелета“, отбеляза кметът. Той пожела на всички велосипедисти да достигнат до финала без инциденти и това преживяване да им донесе много хубави емоции. „Надявам се догодина да се върнете отново тук и да направим чудесен десетгодишен юбилей на „Дунав Ултра“, каза д-р Ценков.
На свой ред Борис Бегъмов изрази радостта си, че „Дунав Ултра“ отново е в старопрестолния град Видин, който е органически свързан с велопрехода. „Огромен е интересът към събитието. Изключително се вълнувам да приветствам толкова много хора, които са дошли да се забавляват и да бъдат мисионери в каузата за популяризиране на над 110 населени места“, сподели Бегъмов. Той благодари на д-р Цветан Ценков за гостоприемството и му подари колоездачна тениски, върху която е изписано името на видинския кмет.
От площад „Бдинци“ велосипедистите се насочиха към мястото, където бе даден стартът. Д-р Ценков също се включи в началния етап, като измина заедно с групата колоездачи разстоянието до град Дунавци.
„Дунав Ултра“ е най-дългият туристически веломаршрут в България. Тази година в проявата, партньор на която е и Община Видин, се включиха около 160 колоездачи, които приемат предизвикателството да преодолеят 740-километровия маршрут от Видин до Дуранкулак. Мисията на инициативата е популяризиране на населените места по поречието на Дунав, а мотото на прехода е „Реката, Добруджа и морето 2022“.