От РЗИ – Видин представиха информация относно заразения с COVID-19 мъж от Дреновец

Сподели: 

Заразеният с коронавирус мъж на 66-годишна възраст от село Дреновец е бил приет в неделя за лечение във видинската болница. На този етап нищо не изисква налагане на някакви допълнителни мерки спрямо Дреновец, няма обаче яснота как мъжът се е заразил. Това стана ясно на съвместен брифинг на областния управител на Видин Момчил Станков и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Владислав Владински, даден по повод първата официално потвърдена положителна проба за заразен с коронавирус във Видинска област – информацията, която беше съобщена от Националния кризисен щаб на 2 април.
Мъжът е постъпил за лечение в МБАЛ „Света Петка“ в неделя, с клинична симптоматика, включваща висока температура и кашлица, обясни директорът на РЗИ – Видин. Той допълни, че хоспитализираният мъж първоначално е отишъл с оплаквания при своя личен лекар, който е бил с предпазни средства. След прегледа мъжът е бил изпратен с екип на Спешна помощ – Белоградчик за настаняване в болницата във Видин, като медиците също са работили с необходимите предпазни средства. „Развил е клинична картина на двустранна бронхопневмония, но състоянието му е задоволително, не е на командно дишане“, обясни д-р Владински.
Под карантина е поставена съпругата на 66-годишния мъж.  На нея също й е взета проба и ще бъде под наблюдение на личния си лекар.
Няма обаче яснота как мъжът се е заразил – той е пенсионер, безработен, не е пътувал извън Видин. „Той си е бил вкъщи, не е имал близки контакти със своите комшии, приятели и т.н. В началото на март негова дъщеря му е била на гости, тя се е прибрала на 5 март в София“, посочи директорът на РЗИ.
По отношение на готовността на видинската болница да реагира в ситуацията, д-р Владински обясни, че в сградата на бившето инфекциозно отделение ще могат да се лекуват пациенти с COVID-19. Капацитетът е 12 легла, но има готовност за разкриване на още, допълни директорът на РЗИ – Видин. МБАЛ „Света Петка“ е снабдена с достатъчен брой предпазни средства, има и достатъчно респираторни апарати, посочи той. Д-р Владински допълни, че е разговарял с прокуриста на видинската болница д-р Найденова и тя го е уверила, че има сформирани екипи, които да лекуват пациентите в обособеното отделение. Болницата в Белоградчик обаче е затруднена по отношение на необходимия персонал.
До 2 април около 350 души в област Видин са поставени под карантина, съобщи областният управител на Видин. Продължават 24-часовите смени на граничните контролно-пропускателни пунктове, като в контрола участват експерти на РЗИ, служители на Районната здравноосигурителна каса и фелдшери от училища и детски градини в община Видин, като най-натоварено е на Дунав мост 2, подчерта губернаторът. „Само вчера за двете смени на Дунав мост 2 са написани 981 предписания за карантина“, посочи Станков.
НИЕ