От „Справедливост за Видин“ питат за искането за местен референдум относно апетитния имот до съботния пазар

Сподели: 

На проведеното днес (11 август) извънредно заседание на Общински съвет – Видин беше повдигнат въпросът за внесеното от група общински съветници искане за провеждане на местен референдум, на който да се поиска мнението на видинските граждани дали да бъде продаден теренът до „Лидл“, където беше закритият плувен басейн, или мястото да се използва за изграждане на модерен общински пазар. Макар темата да не беше включена в дневния ред, председателят на групата на „Справедливост за Видин“ Димитър Велков напомни, че искането, подписано от осем общински съветници от различни групи, е внесено още на 17 юли.
„В мотивите на предложението изрично беше напомнено на председателя на Общинския съвет, че съгласно закона е длъжен в тридневен срок от получаване на предложението да уведоми за неговото наличие останалите общински съветници и кмета. До момента са минали не 3, а 30, но това не е направено по надлежния ред. Задължение на председателя на Общинския съвет е да организира в законоустановени срокове процедура по вземане на решение – определяне на водеща комисия, разглеждане на постоянните комисии, които предлагат проект за решение. До днес нито едно от тези неща не е стартирало“, отбеляза Димитър Велков.
Той допълни, че все още има шанс референдумът да бъде проведен заедно с редовните местни избори, насрочени за 29 октомври, с което ще бъдат спестени финансови средства по организацията и провеждането на допитването. Отговорността за това е на председателя на Общинския съвет, посочи Димитър Велков и допълни, че с колегите му, подписали искането, очакват той да изпълни законовите си задължения.