От 4 април ще се поставят скоби на автомобилите на нарушителите в синята зона във Видин

Дотогава Общината дава гратисен период
Сподели: 

От 4 април ще започне поставянето на скоби на автомобили, паркирани в синята зона в град Видин без да е заплатена дължимата за това такса, а на водачите ще бъдат налагани санкции. За това се предупреждава в съобщения, които от днес се поставят върху стъклата на превозни средства, спрени на местата, определени за платено паркиране.
Пред журналисти темата коментира и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков. Той съобщи, че се дава първоначален гратисен период от около 1 месец, в който видинските граждани да се информират и да свикнат да заплащат при спиране в зоните за платено паркиране с пускане на SMS. „В началото няма да слагаме скоби. Имаме готови скоби, ще имаме екип, съвместно ще се работи с Пътна полиция, така че хората да свикнат“, каза д-р Ценков.
Той заяви, че стремежът е в максимална степен да се елиминира човешкият фактор, като всичко става по електронен път, заяви д-р Ценков. „Ще се опитаме всичко да се извършва по електронен път, да се наблюдава чрез интернет, включително и тези, които ще са контрольори, ще следят процесите през собствените си телефони. В началото няма да слагаме скоби, но вече имаме готовност и екип, съвместно ще се работи с полицията“, посочи кметът.
„Знам, че това е болезнена тема – никой не обича да дава пари за каквото и да било. Но в крайна сметка Община Видин има нужда от тези средства, които да ги използваме за промяната на нашия град“, посочи още д-р Ценков.
От Община Видин съобщиха, че от

10 март започва приемът на заявления за абонамент за синята зона в града.

Документи ще се подават на гише на партерния етаж на Центъра за административно обслужване в сградата на общинската администрация (вход откъм паркинга). Гишето за приемане на заявления за абонамент за синята зона е отворено от 8:00 до 17:00 ч. всеки работен ден. Тук гражданите могат да закупят и електронен билет за зоната за платено паркиране.
На интернет страницата на Община Видин е публикувана информация за видовете абонамент: https://vidin.bg/wps/portal/vidin/municipality/municipality-blue-zone/sinya-zona-deklaraciya

Видовете абонаменти са:
Абонамент за Локално преференциално паркиране на цена 10 лв. с ДДС на месец: с този абонамент ще може да се паркира неограничен брой пъти за неограничено време в конкретен район. Абонаментът е предназначен за собственици на автомобили, живущи в район, който попада в обхвата на зоните за платено паркиране.
Месечен абонамент на цена от 100 лв. с ДДС на месец: този абонамент ще дава право за спиране неограничен брой пъти и за неограничено време в зоните за платено паркиране във Видин, но без да има запазено паркомясто.
Месечен абонамент за района на цена от 60 лв. без ДДС: този абонамент ще позволява паркиране неограничен брой пъти и за неограничено време в конкретен район от зоните за платено паркиране.
Служебен абонамент на цена 200 лв. с ДДС на месец: този абонамент ще осигурява гарантирано паркомясто за собственици, ползватели и/или наематели на нежилищни имоти.
Индивидуално паркомясто на цена 350 лв. с ДДС на месец: този абонамент ще осигурява гарантирано паркомясто за съответното превозно средство.
За тези, които ще ползват синята зона във Видин без абонамент, има няколко възможности за заплащане на дължимата такса. Първата е чрез изпращане на SMS на кратък номер 1394. Плащането може да стане и чрез мобилното приложение Mobzzo. Също така гражданите и гостите на Видин ще имат възможност да закупят електронен талон за кратковременно паркиране от обозначените за целта обекти.