ОУ „Свети Климент Охридски“ чества своя 100-годишен юбилей

Сподели: 

Основно училище „Свети Климент Охридски“ чества своя 100-годишен юбилей. На събитието, което се състоя в музей “Кръстата казарма“ присъстваха заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, заместник областният управител Лъчезар Попиванов, архимандрит Самуил, представители на културни институции, учители и ученици. Юбилея уважи най-възрастният начален учител, преподавал в училището – Гано Спасов.
Тържеството откри директорът Теодора Ганчева. Тя разказа накратко за стогодишната история на учебното заведение и за неговия патрон Свети Климент Охридски: „Името и делото на този велик българин са преминали през вековете и са достигнали до нас със силата на неувяхващата и блестяща слава. Образът му, който блести над входа на нашето училище, е знак за надежда, че се помнят делата и заветите му, от които и до днес черпим с пълни шепи мъдрост и вдъхновение“.
От името на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков Борислава Борисова връчи поздравителен адрес, в който пише: “Пожелавам ви да съхраните творческия дух и ентусиазъм, да следвате добрите традиции, утвърдени във вековната история на вашето училище и да откривате нови преспективни за неговото успешно развитие. Сигурен съм, че учениците на ОУ "Свети Климент Охридски" винаги ще бъдат сред първите и ще прославят името на своя патрон“. За юбилея Община Видин направи подарък за училището - мултифункционално печатащо устройство (принтер, скенер и копир).
Поздравителен адрес поднесе и Лъчезар Попиванов.
Теодора Ганчева връчи ежегодната награда „Климентов отличник“ за значими постижения в областта на науката, изкуството и спорта. В направление „Наука“ отличието получи Елена Емилова от шести клас, в направление „Изкуство“ - Елена Анатолиева, също от шести клас, а в направление „Спорт“ – седмокласничката Теодора Василева.
По повод 100-годишния юбилей е учредено почетно звание „Климентов следовник“ за висок професионализъм, цялостен принос в образователния процес и издигане авторитета на училището. Наградата бе връчена на г-жа Мая Йорданова – главен учител в начален етап.    
Ученици от ОУ "Свети Климент Охридски" бяха подготвили празнична програма. Те зарадваха присъстващите, като пресъздадоха „Похвално слово за Климент“. Деца от втори клас изпълниха песен за  Климент Охридски, а първокласниците изпяха „Шарени чорапи“.
В програмата се включиха и възпитаници на детска градина „Детелина“. Те върнаха зрителите назад във времето, на брега на река Дунав, където непокътнати от вековете се извисяват Бабините Видини кули.
Празникът завърши с изпълнения на танцова формация към НЧ „Светъл ден – 2009“.
Общинска пресслужба