Пазарът на имоти във Враца е по-жив, въпреки че жилищата във Видин са по-евтини

Сподели: 

С новините, че Северозападна България вече не е най-бедният и изостанал в икономическо отношение район у нас, идва и интересът към пазара на недвижими имоти в региона. Градовете Видин и Враца са два от областните центрове тук. Какво е общото и какво различното в пазарите им през тази година, коментират експертите от портала за недвижими имоти Видин “Реалистимо”.

Видин е един от градовете с най-бързо намаляващо и застаряващо население

Това показват данните от НСИ. Малкото възможности за препитание водят хората далеч от Видин, в по-големите градове на страната, където работата, образованието и бизнес средата са по-благоприятни. Не е изненада, че цените на жилищата тук остават значително под средните за страната. Двустаен апартамент в централната част на града струва по-малко от 500 евро за квадратен метър, а в най-скъпия квартал – “Петко Каравелов” – цената е малко под 670 евро за квадрат. До голяма степен това се дължи и на факта, че в града повечето жилища са старо строителство, а икономическото състояние на живущите и фактът, че населението се състои повече от възрастни хора, не предполага имотите да са в добро състояние.

Враца е най-добре развитият град в Северозапада

Повече работа, по-голямо разнообразие от възможности за професионално средно и дори висше образование – тези фактори, особено сега, след пандемията, водят до това, че градът е по-жив, с повече млади хора спрямо Видин и дори Монтана. Затова и цените на имотите тук са осезаемо по-високи – имоти за под 700 евро на квадратен метър тук не се намират, най-евтино е в “Сениче”, където цените са от 725 евро нагоре, а най-скъпо – в централната част на града, където квадратът надхвърля 1500 евро. Средно, цените в града са около 900-1000 евро за квадратен метър. Отново най-търсени за покупка са двустайните апартаменти във Враца.

Повечето възможности на средата водят и до по-жив пазар на недвижимите имоти

Поглед към статистиката на агенцията по вписванията показва, че във Враца през всяко от тримесечията на тази година има сключени повече сделки за покупко-продажба, отколкото във Видин.

За периода януари - март са изповядани съответно 597 и 423 сделки, през второто тримесечие за Враца те са 638, за Видин – 571, а между август и октомври – 607 и 596. Броят на сделките за всеки от градовете през всяко от тримесечията е много близък – това показва, че, макар и с известен спад, и двата пазара остават относително стабилни.

Както във Враца, така и във Видин, се работи по инфраструктурни проекти, но тенденциите за обезлюдяване на региона са в пълна сила.

Повече информация за възможностите за покупко-продажба и наем на имоти във Враца и Видин са достъпни в портала на “Реалистимо”, където обяви публикуват физически лица и специализирани агенции, частни и държавни съдебни изпълнители.

 

РЕКЛАМНА СТАТИЯ