Панаир на спорта

Сподели: 

В Европейската седмица на спорта #Beactive Община Видин подари прекрасен спортен празник. Той се организира за първи път и е в партньорство с Министерство на младежта и спорта. Стотици деца от различни видински спортни клубове, деца, които все още не са избрали своя предпочитан спорт, треньори, учители, родители и граждани дойдоха на градския стадион „Георги Бенковски“.
Официалният старт на събитието бе даден от заместник-министърът на младежта и спорта доц. д-р Стоян Андонов. Той изказа своето удовлетворение, че Община Видин става част от кампанията, чието мото тази година е „Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува“. „Европейската седмица на спорта е прекрасен начин родителите да запознаят децата с възможностите, които спортът може да им даде. Това е седмицата, в която можем да покажем, че спортът е важна част от нашето ежедневие, защото здравето е по-важно от всичко" - каза заместник-министърът и изрази своята благодарност към клубовете и институциите, които подкрепят инициативата.
Участниците бяха приветствани от кмета на община Видин д-р Цветан Ценков. „Видин има традиции в спорта и се гордее със своите състезатели, носители на призови места и прославили нашия град на национални, европейски и световни първенства. Спортът дава дисциплина, учи ни как да живеем пълноценно и здравословно, защото един от големите проблеми е намалената двигателна активност на подрастващите. Спортувайте, носете медали не само за нашия град, но и за нашата прекрасна страна“ – пожела кметът. Той подари на доц. Андонов картина от видински художник със символа на старопрестолния Видин – средновековната крепост „Баба Вида“ и плакет с герба на Видин.
Спортното събитие включваше разнообразни прояви. Присъстващите наблюдаваха демонстрации по футбол, баскетбол, волейбол, кану-каяк, лека атлетика, бокс, борба, самбо, джудо и културизъм. Бяха организирани и състезателни игри. С голям ентусиазъм 150 деца от различни възрасти, разделени на 5 отбора на „Звездите“, „Лъвчетата“,  Светкавиците“, „Машините“ и „Остриетата“ мереха сили в бягането с чували, скок от място, тегленето на въже, лекоатлетическата щафета, хвърлянето на копие. Победители бяха всички.
За участниците в игрите бе организирана томбола. Четиригодишната Кристияна изтегли печелившите 10 номера, като футболните, баскетболните и волейболните топки бяха дарени от Министерство на младежта и спорта. За всички деца кампанията #Beactive бе осигурила тениски. Община Видин също подари на младите състезатели от видинските спортни клубове много лакомства.
На спортния празник присъстваха заместник-кметовете на община Видин Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев; началникът на Регионалното управление на образованието - Видин Веселка Асенова и председателят на Постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма при Общински съвет - Видин Наталия Милкова.
BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност. Национален координатор за България е Министерство на младежта и спорта, а инициативата е съфинансирана по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.
Общинска пресслужба