Панорама на средното образование се проведе във Видин

Сподели: 

Девет учебни заведения от община Видин участваха в организираната днес от Регионалното управление на образованието (РУО) Панорама на средното образование. Целта на събитието бе да подпомогне правилното кариерно ориентиране на седмокласниците, на които скоро им предстои да изберат в каква насока и в кое училище да продължат своето образование.
В опит да привлекат учениците, в пространството до Съдебната палата свои информационни щандове бяха подредили ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГТ „Михалаки Георгиев“, ПТГ „Васил Левски“, ПГСС „Г.М. Димитров“, ГПЧЕ „Йордан Радичков“, ППМГ „Екзарх Антим I“, СУ „Цар Симеон Велики“, СУ „П.Р. Славейков“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Ангел Донкин, и.д. началник на РУО – Видин, откри официално събитието. Той обясни, че през учебната 2022 – 2023 година държавен план-прием в област Видин ще се осъществи в 27 паралелки – 9 профилирани и 18 професионални паралелки. При успешно реализиран прием се очаква 66,67% от учениците да се обучават в професионални паралелки и 59,26% да се обучават в паралелки, в които се прилага STEM подход на обучение. За следващата учебна година са заявени и шест паралелки с дуална форма на обучение: една в СУ „Христо Ботев“ – град Белоградчик; четири в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и една в ПГТ „Михалаки Георгиев“, допълни Донкин.
„Надяваме се, че в многообразието от профили и специалности нашите седмокласници ще успят да направят правилния избор“, сподели началникът на РУО – Видин, като пожела успех на учениците на предстоящите национални външни оценявания.
На официалното откриването на Панорамата на средното образование с грамоти бяха наградени ученици, достойно представили Видин на регионални и национални състезания и олимпиади по професии, както и техните учители. Грамотите връчиха заместник областният управител Анелия Влаховска, Ангел Донкин и началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Видин Емилия Николова.