Панорама на средното образование се проведе във Видин

Сподели: 

Учебни заведения от област Видин представиха възможностите, които предоставят за обучение по профили и професии след седми клас. В шатри, разположени на площада до съдебната палата във Видин, средни училища и гимназии представяха чрез презентации, рекламни материали и интерактивни методи утвърдения им държавен план-прием за учебната 2024/2025 година. 

624 са учениците, които завършват седми клас в област Видин през настоящата учебна година. За следващата учебна година те могат да кандидатстват в 17 училища в цялата област, в 28 паралелки – 9 профилирани и 19 професионални.

Внимателно и обмислено да направят своя избор къде да продължат образованието си – това призова бъдещите осмокласници областният управител на Видин Ани Арутюнян. „Днес динамиката е съвсем различна – изисква се не само теоретични знания, но и практически. Така че бъдете внимателни, когато избирате, защото това формира вашия път“, сподели областният управител. 

Образованието е основа за бъдещето, подчерта на свой ред началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: „Напътствайте вашите деца много внимателно, защото този избор е важен. И когато те изберат правилното училище, могат да надградят образованието. Уважаеми ученици, дерзайте, учете, борете се с трудностите и предизвикателства“. 

На своя информационен щанд от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ представиха утвърдения план-прием в осми клас в професия „Икономическа информатика“. „Нашите ученици изучават предмети от областта на икономиката и информатиката и са доста актуални и конкурентни на пазара на труда в момента. За четвърта година правим прием по тази професия и интересът е голям – досега си правим пълен прием, доста наши ученици, които са до седми клас при нас, не успяват да се класират за приема, поради това че ни е доста конкурентна паралелката“, коментира Светослав Георгиев, главен учител по професионална подготовка по Информатика и информационни технологии.

Компютърни платки, които учениците изработват по един от изучаваните предмети, бяха подредени на щанда на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Видин. Деветокласникът Михаил Милчев, който учи в специалност „Компютърни техники и технологии“, разказа, че на щанда на гимназията са показани и част от легороботите, изработени от клуба по Легороботика, който участва и на състезания. „Като цяло всяка година се прибираме поне с две купи от тези състезания – винаги се нареждаме в топ три“, обясни Михаил. Той допълни, че със съучениците му също така се учат как да програмират роботи, както и как да създават свои роботи, използвайки 3Д принтер. 

Инж. Боряна Борисова, старши учител в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, от години ръководи отборите на гимназията по електроника, които до момента са спечелили 29 призови места на регионални и национални състезания. „Всяко едно дете трябва да помисли, че първо трябва да има професия – тоест завършвайки една професионална гимназия ученикът печели най-напред професия, след което може да се доразвива в тази област или да смени областта, но наученото си остава плюс за него“, посочи преподавателят. 

На Панорамата на средното образование бяха връчени грамоти на ученици от област Видин и техните учители, участвали успешно в националните състезания по професии и олимпиадите. 
За доброто настроение на присъстващите допринесоха изпълненията на ученическия духов оркестър „Иван Бърдаров“ при училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово, както и на танцовия състав при училището по изкуствата във Видин с ръководител Мадлен Радулова.
НИЕ