Патронен празник чества видинското училище „Любен Каравелов“

„112 години знание, духовност и хармония“
Сподели: 

С празничен концерт и откриване на нов STEM център в Основно училище „Любен Каравелов“ бе отбелязан днешният патронен празник на учебното заведение. В този храм на знанието учители и ученици ревностно пазят завета на своя патрон – писателят, революционер и общественик Любен Каравелов, изрекъл преди повече от век словата: „Благополучието на всеки един народ се състои в неговото образование“. Водени от това верую, поколения деца учат и творят във видинското училище, носещо името на великия българин.
Концертът днес започна с изпълнение на песента „Хубава си, моя горо“, която е по текст на Любен Каравелов. В рамките на празничната програма, възпитаниците на училището пяха, танцуваха и рецитираха. Учениците показаха, че пазят паметта за своя патрон, като припомниха интересни моменти от живота на своя патрон, както и някои от най-известните му произведения.
Гост на празника беше заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, която поздрави ръководството, преподавателите и учениците на ОУ „Любен Каравелов“ по случай празника: „Пожелавам на всички Вас достойно да носите името на училището, да сте все така успешни и инициативни“.
На финала на концерта директорът на ОУ „Любен Каравелов“ Любка Найденова благодари на всички за поздравленията и хубавите думи. „Радваме се, че подготвяме успешни деца, които продължават своето образование във видинските училища след 7 клас и продължават да се нареждат на водещи места в състезания, конкурси и олимпиади. Това е нашата мисия“, сподели Найденова.
Празникът продължи с официалното откриване на нов училищен STEM център за природни науки, изследвания и иновации, реализиран по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Той е разположен на 4-ия етаж в училищната сграда, където са ситуирани и 6 учебни зали, разполагащи с интерактивен дисплей. Гостите имаха възможност да видят отделни елементи от занятие, замислено като интердисциплинарно и работата на екипи, които извършват различна изследователска дейност.
„Цялото ни училище е едно образователно пространство, в което учениците, ако имат желание и воля, могат да работят, творят и изследват ежечасно и ежеминутно“, заяви директорът Любка Найденова. Тя допълни, че намерението на ръководството е този център да бъде отворен целогодишно, така че учениците да могат да оползотворяват пълноценно свободното си време и да бъде „запален“ интересът им към природните науки.