Пенсионерите ще получат 70 лв. добавка за Коледа

Сподели: 

Над 2 милиона пенсионери ще получат допълнително по 70 лв. през месец декември. Това съобщиха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет. За изплащането на добавките служебното правителство е осигурило 142 млн. лв. от икономии в разходната част на държавния бюджет за 2022 г.
„Решението на кабинета показва, че сме последователни в усилията си за подкрепа на доходите на населението в България. В тази посока вече предприехме мерки за увеличаване на помощите за отопление, предоставянето на допълнителни ресурси за повишаване на броя на подпомаганите хора и семейства през този отоплителен сезон, както и чрез увеличаване линията на бедността от следващата година с 22%“, отбеляза министър Лазаров.
Той обяви, че съвместно с министъра на финансите Росица Велкова ще стартират разговори с национално представителните организации на работодателите и на синдикатите по отношение на вижданията им за минималната работна заплата за 2023 г.